Logo

Správy

Zmeny

0 0

Začiatok novej sezóny je nablízku. Bohužiaľ bude poznačený obrovskou tragédiou.

O pár dní sa začína nová extraligová sezóna. Príchod Slovana do vynovenej arény mal byť pôvodne zvýraznený špeciálnym programom pri oficiálnom otvorení nového súťažného ročníka. Tragická udalosť však zmenila plány a úvod ligy sa bude niesť v znamení pietnej rozlúčky a pocty jednému z najlepších a najpopulárnejších hokejistov v histórii samostatného Slovenska. Je to len pár mesiacov čo na štadióne Ondreja Nepelu desaťtisíc fanúšikov z celého Slovenska pripravilo Paľovi Demitrovi nezabudnuteľnú rozlúčku s reprezentačnou kariérou. Dnes žiaľ spomienky na túto peknú udalosť naberajú úplne iný význam a symboliku. Hokejová verejnosť sa opäť spojila, v ešte väčšom meradle, aby sa s ním rozlúčila – tentokrát už naposledy. Práve pri tejto príležitosti je najlepší čas zamyslieť sa nad odkazom, ktorý nám Paľo nechal.

Bol to gentleman na ľade aj mimo neho a bol presvedčený, že hokejom sa treba baviť, inak to nemá význam (to by však malo platiť pre každý šport). Každý kto občas zablúdi na zápas našej extraligy, vie že to u nás žiaľ nie je tak. Niektorí jedinci, ktorí sa paradoxne sami vyhlasujú za „najvernejších“ fanúšikov, využívajú zápasy ako zámienku na prejavy nevraživosti či nenávisti voči konkurenčnému klubu, niekedy dokonca vedúcich až k násiliu. To je v priamom rozpore s myšlienkou, že šport by mal ľudí spájať. Nehľadajme výhovorky v tom, že inde (vo svete, vo futbale atď.) je to ešte horšie. To nie je ospravedlnenie takéhoto stavu na našich štadiónoch. Mali by sme sa zastaviť a zamyslieť nad tým čo presadzoval Paľo a zobrať si to k srdcu. Vtedy si najlepšie uctíme jeho pamiatku a zachováme jeho odkaz. Každý by mal začať od seba. Skúsme sa „priblížiť západu“ a prejaviť uznanie súperovi ak hrá lepšie, potleskom odmeniť obe mužstvá za dobrý výkon aj keď náš klub prehral. Vtedy bude aj hráčov baviť hokej viac, ako keď ich na striedačke niekto oblieva pivom a podobne. Ale nestačí len to, treba aktívne bojovať proti nepatričným prejavom a nie strkať hlavu do piesku a tváriť sa, že nás sa to netýka. Stačí len zavolať SBS a nástojiť, aby zakročila ak sa deje niečo, čo nemá so športom nič spoločné. Viem, že niektorí ľudia to považujú za utopistické túžby, ale ja som pár rokov strávil v zahraničí a videl na vlastné oči, že to ide aj v realite. Ak prežijete nejaký ten rok vo veľkomeste, ktoré má takmer dvojnásobný počet obyvateľov ako celá naša republika, tak sa váš pohľad na isté veci zákonité zmení. Športová rivalita a hrdosť na klubové príslušenstvo je veľmi dôležité, ale malo by zostať len pri tom športe. Po skončení zápasu cestou domov, sme opäť všetci Slováci a mali by sme sa viac snažiť ťahať za jeden povraz, nielen pri zisku významnej medaily, alebo pri tragédii, ktorá nás zasiahla. Jedine tak sa nám podarí zlepšiť podmienky a úroveň slovenského hokeja (a športu všeobecne) ako celku. Všetko so všetkým súvisí a stav nášho športu ako takého, je len obrazom stavu spoločnosti. Teraz je dobrá príležitosť sa zamyslieť nad súvislosťami a možno prehodnotiť niektoré naše postoje a správanie.

V súvislosti s našou ligou ma napadá ešte jeden aspekt, ktorý má významný vplyv na jej úroveň – rozhodcovia. Mám v živej pamäti ako počas výlukovej sezóny v NHL práve Paľo Demitra po vypadnutí v semifinále so Slovanom soptil na rozhodcov a povedal, že už v extralige hrať nebude. Práve pred touto sezónou jeden z našich najlepších rozhodcov – pán Ország – skončil s aktívnou činnosťou a dal sa na funkcionárčenie. Držím mu palce, nech sa mu darí priniesť zlepšenie aj v tejto oblasti aspoň tak, ako sa mu darilo na ľade.

Všetkým prajem, nech táto sezóna prinesie len radosť z hokeja, a aby najväčším smútkom bol iba smútok z prehry, lebo ten sa dá utíšiť víťazstvom už pri najbližšom zápase.

Miko    

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11