Logo

Správy

Zástupcovia Slovana sa vrátili z Minska

0 0

Generálny manažér Maroš Krajči a hlavný tréner Rostislav Čada sa počas víkendu vrátili z pracovnej cesty na MS v Bielorusku. O účele ich návštevy Minska, ako aj pocitoch zo šampionátu a samotných zápasov hovorili pre hcslovan.sk

$article->fk_main_image->title


V sobotu ste sa vrátili z dejiska prebiehajúcich majstrovstiev sveta. Ako na Vás Minsk zapôsobil?

Maroš Krajči: Tohtoročný svetový šampionát má dôstojné dejisko. Obe arény sú moderné a veľmi pekné. Samozrejme, s Minsk arénou sme už mali svoju skúsenosť zo zápasov s Dinamom, ale aj menšia Čižovka arena by patrila medzi najlepšie haly v KHL. Mesto je čisté, upravené, vyrástol v ňom za posledný rok celý rad kvalitných hotelov. Bielorusi sa na tento šampionát úprimne tešili a doslova si ho užívajú. Pomáhajú k tomu aj solídne výsledky domácej reprezentácie. Vďaka príjemným cenám sú aj na neutrálnych zápasoch veľmi pekné návštevy, do Minska navyše meralo cestu pomerne veľa fanúšikov zo susedných a blízkych krajín, najmä z Ruska, Lotyšska, Slovenska a Česka.

Aký bol Váš hlavný cieľ návštevy Minska?

Maroš Krajči: Majstrovstvá sveta sú pochopiteľne príležitosťou na jednom mieste v relatívne krátkom čase stretnúť celý rad dôležitých a zaujímavých ľudí, ktorí sa pohybujú okolo medzinárodného hokeja. Mal som neformálne stretnutia s predstaviteľmi vedenia KHL, ďalej s ľuďmi, s ktorými sme spoločne rozvíjali projekt European Trophy až do dnešnej podoby Champions Hockey League (pozn.: v stredu sa práve v Minsku žrebujú základné skupiny CHL 2014/15) a keďže sme bývali v rovnakom hoteli ako naša reprezentácia, stretli sme sa aj s viacerými našimi hráčmi a členmi realizačného tímu. Samozrejme tak, aby sme ani v najmenšom nenarúšali ich denný režim a koncentráciu na zápasy.

Rostislav Čada: Chceli sme vidieť čo najviac zápasov a v nich eventuálne vytipovať a nájsť hráčov, ktorí by mohli posilniť Slovan v novom ročníku Kontinentálnej hokejovej ligy. Boli sme svedkami viacerých atraktívnych zápasov, celkovo sme mali možnosť vidieť stretnutia slovenského tímu proti Švédsku a Nórsku, zápas českého výberu proti Taliansku, dva zápasy Kanady a tiež meranie síl Fínska s Bieloruskom.

Aký dojem vo vás zanechali stretnutia, ktoré ste na šampionáte videli?

Rostislav Čada: Celkovo je môj pocit zo svetového šampionátu v Bielorusku veľmi dobrý. Zápasy, ktoré som videl, boli rýchle, agresívne, bojovné a vyrovnané, o čom svedčí aj situácia v tabuľkách. Stále nie je rozhodnuté o všetkých postupujúcich do štvrťfinále a rozhodovať môže doslova každý gól.  Za športovou stránkou nezaostávala ani organizácia šampionátu.

Aké pozitíva by ste našli v hre slovenského tímu?

Rostislav Čada: Okrem hokejových zručnosti jednotlivých hráčov som si všímal tiež ľudské a charakterové hodnoty, ktoré sú rovnako dôležité pre celkový výkon. Najmä tie sa mi pri slovenskom tíme páčili. Nedostatkom sú chýbajúce skúsenosti, ktoré sa prejavili v záveroch niektorých zápasov, kedy Slováci nešťastne stratili body.

Ktorí hráči nášho výberu Vás zaujali?

Rostislav Čada: V slovenskom tíme hrali veľmi dobre skúsení hráči ako Miro Šatan, Laco Nagy, Michel Miklík. V obrane podávali veľmi dobré výkony a veľký kus práce odviedli Marek Ďaloga a Martin Marinčin. Zabudnúť nemôžem ani na oboch gólmanov – oporou tímu je Ján Laco, veľmí dobrý výkon podal v zápase proti Švédsku od druhej tretiny Jaro Janus. Z nováčikov v tíme pozitívne prekvapili obranca Juraj Valach, útočník Tomáš Marcinko.

Slovan podobne ako viaceré európske kluby dopĺňa v týchto týždňoch káder pre novú sezónu. Máte v tomto smere po návšteve Minsku jasnejšie?

Maroš Krajči: Pokiaľ ide o možné posily nášho mužstva pred novou sezónou KHL, v Minsku sme sa sústreďovali predovšetkým na našich reprezentantov. Nie je tajomstvom, že Slovan má seriózny záujem o troch-štyroch hráčov, ktorí sa ocitli v záverečnej nominácii trénera Vůjteka a pobyt v Minsku v tomto smere posunul niektoré veci vpred. Nechceme však v žiadnom prípade odvádzať koncentráciu hráčov od reprezentačných povinností pred kľúčovými zápasmi, preto sme sa dohodli, že vzájomnú budúcnosť definitívne doriešime krátko po návrate zo šampionátu.

Môžete teda aspoň prezradiť, na ktorých postoch by Slovan potreboval zvýšiť konkurenciu?

Maroš Krajči: Jednoznačne potrebujeme kvalitného rovnocenného brankára k Jarovi Janusovi, keďže Kopřivovi skončila u nás zmluva. Pozeráme sa za ním najmä do Škandinávie, ideálne by boli navyše skúsenosti z KHL. Hľadáme tiež kvalitných bekov do presilovky a voľné miesta máme aj v útoku, najmä na pozícii centra. Tieto posty sa budeme snažiť doplniť čo najskôr v priebehu najbližších týždňov. Na každý existuje niekoľko alternatív, keďže pri našom výbere musíme chtiac-nechtiac rešpektovať aj ekonomickú silu konkurencie.

Kto je podľa Vás najväčším adeptom na celkový triumf?

Maroš Krajči: Výborne hrá reprezentácia Ruska. V každom stretnutí podáva stabilne kvalitné výkony, čoho výsledkom je zatiaľ plný bodový zisk. Myslím, že trénerovi Znaroksovi sa po olympijskom sklamaní podarilo poskladať mimoriadne dobré mužstvo z najlepších ruských hráčov  pôsobiacich v KHL a doplniť ho o hviezdy z NHL. Rusi sú podľa mňa najväčším favoritom na zisk titulu majstrov sveta.

Rostislav Čada: Veľmi dobrými výkonmi sa na turnaji prezentujú  mužstvá Ruska, Švédska a Kanady. Myslím si, že práve medzi tymito tromi tímami možno hľadať tohtoročného majstra sveta v hokeji!

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11