Logo

Správy

Výborný vstup slovenskej dvadsiatky- výhra nad Lotyšskom!

0 0

MS U-20 v Calgary a Edmontone

$article->fk_main_image->title

Slovenská reprezentácia do 20 rokov zvládla svoj úvodný duel na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie v Calgary a v dôležitom stretnutí v A-skupinezdolala Lotyšsko 3:1.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša urobili ziskom troch bodov prvý krok k naplneniu svojho cieľa, ktorým je postup do štvrťfinále. Víťazstvomnavyše získali aj psychickú pohodu do ďalších bojov na šampionáte. Stretnutie podľa oficiálneho zápisu sledovalo 19 289 divákov.

"Bol to psychicky veľmi náročný zápas. Boli sme v úlohe papierového favorita a vedeli sme, že v ňom musíme vyhrať. O to sme mali vstup do turnaja ťažší. Na druhej strane, Lotyši už premiéru na majstrovstvách absolvovali, nasali atmosféru plnej haly. Viacerí naši hráči hrali prvýkrát v živote pred vyše šestnástimi tisíckami divákov. Z toho všetkého pramenila naša nervozita najmä v prvej polovici zápasu. Nakoniec sme však stretnutie otočili a dovolím si povedať, že sme ho zaslúžene vyhrali. Boli sme v zápase aktívnejší, o čom svedčí aj pomer striel. Lotyšov sme v podstate nepustili k výraznejšiemu tlaku," hodnotil pre szlh.sk zápas manažér slovenskej dvadsiatky Roman Ulehla. 

Lotyšsko prehralo na turnaji už druhý duel, keď v pondelok nestačilo na Švédsko (3:9). Pobaltský tím tak pravdepodobne bude bojovať na MS iba o záchranu. Slováci prehrávali s Lotyšmi v 27. min po góle Jurisa Zieminša, ale ešte v druhej tretine vyrovnal Tomáš Jurčo. V záverečnej tretine Marek Tvrdoň strelil v 43. min víťazný gól a skóre do prázdnej bránky ešte upravil Michal Toman. V bránke SR podal veľmi dobrý výkon Juraj Šimboch, ktorý zlikvidoval 25 striel súperových hráčov. Slovensko s Lotyšskom odohralo na MS do 20 rokov štvrtý zápas v histórii a ešte ani raz neprehralo. "Bol to veľmi ťažký zápas, keďže bol naším prvým na turnaji. Napokon všetko dobre dopadlo. Je skvelé, že sme dosiahli prvé víťazstvo," uviedol pre iihf.com útočník Marek Tvrdoň.

Lotyšský tím sa snažil najmä v závere o vyrovnanie, napokon brankára Juraja Šimbocha už druhýkrát neprekonal. "Bol to veľmi fyzický zápas. Lotyši hrali tvrdo do tela," hodnotil obranca Martin Gernát. Hrdinom zápasu bol lotyšský brankár Kristers Gudlevskis, ktorý kryl 42 slovenských pokusov. Dlho držal svoj tím nad vodou a za inkasované góly nemohol. "Bol to veľmi tesný súboj, ktorý sme prehrali. Cítil som sa dobre, mojou úlohou bolo zastavovať puky a to sa mi dlho darilo," povedal podľa iihf.com Gudlevskis. 

Slováci odohrajú ďalší duel na šampionáte v stredu o 20.00 h miestneho času (na Slovensku 4.00 SEČ vo štvrtok), keď v Scotiabank Saddledome nastúpia proti obhajcom titulu z Ruska."Verím, že naši hráči sa oťukali s atmosférou šampionátu, opadla z nich nervozita a budú Rusom vyrovnaným súperom," dodal pre szlh.sk Roman Ulehla.

Slovenská reprezentácia do 20 rokov zvládla svoj úvodný duel na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie v Calgary a v dôležitom stretnutí v A-skupine zdolala Lotyšsko 3:1. Zverenci trénera Ernesta Bokroša urobili ziskom troch bodov prvý krok k naplneniu svojho cieľa, ktorým je postup do štvrťfinále. Víťazstvom navyše získali aj psychickú pohodu do ďalších bojov na šampionáte.

Lotyšsko prehralo na turnaji už druhý duel, keď v pondelok nestačilo na Švédov (3:9). Pobaltský tím tak pravdepodobne bude bojovať na MS iba o záchranu. Slováci prehrávali s Lotyšmi v 27. min po góle Jurisa Zieminša, ale ešte v druhej tretine vyrovnal Tomáš Jurčo. V záverečnej tretine Marek Tvrdoň strelil v 43. min víťazný gól a skóre do prázdnej bránky ešte upravil Michal Toman. V bránke SR podal veľmi dobrý výkon Juraj Šimboch, ktorý zlikvidoval 25 striel súperových hráčov. Slovensko s Lotyšskom odohralo na MS do 20 rokov štvrtý zápas v histórii a ešte ani raz neprehralo. 

Slováci ďalší duel na šampionáte odohrajú v stredu o 20.00 h miestneho času (na Slovensku 4.00 SEČ vo štvrtok), keď v Scotiabank Saddledome nastúpia proti obhajcom titulu z Ruska. 
A-skupina (Calgary): 
Slovensko - Lotyšsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0) 
Góly: 36. Jurčo (Marinčin, Gernát), 43. M. Tvrdoň (Bubela, Toman), 60. Toman (R. Mráz) - 27. Zieminš (Kuzmenkovs) 
Vylúčení: 6:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Croft (USA), Šindler (ČR) - Schrader (Nem.), Sormunen (Fín.). Strely na bránku: 45:26. Diváci: 19 289. 
SR: Šimboch - Marinčin, Gernát, A. Jánošík, Čerešňák, Trška, Čajkovský, Bezuška, Kurali - R. Mráz, Jurčo, Matúš Chovan - Toman, M. Tvrdoň, Bubela - Bene, Dolník, Matoušek - M. Hinďos, Ďaloga, M. Ďaňo 
Lotyšsko: Gudlevskis - Nimanis, Zvirbulis, Šiksna, Salija, Kolesnikovs, K. Lipsbergs, Freibergs, Ziemiňš - Pelss, Straupe, Girgensons - R. Lipsbergs, Blugers, Andersons - Dilevka, Klaviňš, Jevpalovs - Kalniňš, Kuzmenkovs, Hvorostiniňš 
Slováci mali od úvodu pri hre piatich proti piatim prevahu, ale pribrzďovali ich vylúčenia. Lotyši nevyužili tri presilovky za sebou. V 16. min sa dostali zverenci Ernesta Bokroša do prečíslenia troch na jedného, ale Matoušek nemieril presne. Slováci v závere prvej dvadsaťminútovky súpera zatlačili, ale svoje príležitosti nedokázali premeniť. Najväčšiu možnosť spálil Zemgus Girgensons. V rovnakom duchu sa pokračovalo aj v druhej tretine. V 24. min pri ďalšom prečíslení trafil Hinďoš len do brankára, vzápätí kryl dobre chytajúci Gudlevskis aj pokusy Mráza s Jurčom. V 27. min z ojedinelej lotyšskej akcie sa puk po strele Kuzmenkovsa odrazil od zadného mantinelu pred Šimbocha, pred bránkou sa najlepšie zorientoval Ziemiňš a otvoril skóre duelu. Slováci lepšie korčuľovali, pokrývali stredné pásmo a napokon sa aj oni dočkali gólu. V 36. min prvú presilovku tímu na šampionáte využil Jurčo, ktorý šikovne tečoval strelu Marinčina od modrej. Dianie na ľade potom spestrila pästná výmena medzi Dolníkom a Girgensonsom, po ktorej v 39. min hrali Lotyši krátko aj presilovku o dvoch hráčov. Pobaltský tím si vytvoril veľký tlak, ale Šimboch neinkasoval.

Slovákom vyšiel nástup do tretej časti hry. V 122. sekunde si rukavicou sklepol puk na ľad Bubela, jeho pokus ešte Gudlevskis vyrazil, ale v skrumáži sa najlepšie zorientoval Tvrdoň a poslal svoj tím do vedenia. Lotyši pridali na dôraze a snažili sa o vyrovnanie. V 50. min pomohlo Šimbochovi po pokuse Ziemiňša aj žŕdka. V závere sa pobaltské mužstvo odhodlalo k power-play, pri ktorej vyviezol po ľavej strane puk do stredného pásma Toman a skóroval do prázdnej bránky - 3:1. 

Marek Tvrdoň (útočník SR; zdroj iihf.com): "Bol to veľmi ťažký zápas, keďže bol naším prvým na turnaji. Napokon všetko dobre dopadlo. Je skvelé, že sme dosiahli prvé víťazstvo." 

Martin Gernát (obranca SR; zdroj iihf.com): "Bol to veľmi fyzický zápas. Lotyši hrali tvrdo do tela." 

Kristers Gudlevskis (brankár Lotyšska; zdroj iihf.com): "Bol to veľmi tesný súboj, ktorý sme prehrali. Cítil som sa dobre, mojou úlohou bolo zastavovať puky a to sa mi dlho darilo."

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11