Logo

Správy

Vstup do KHL bola jediná možnosť, ako napredovať

0 0

Maroš Krajči: Pre KHL a ruských fanúšikov budeme klubom zo "Západu".

$article->fk_main_image->title
Po 90 rokoch odchádza Slovan z domácej súťaže. Čo tým bratislavský hokejový fanúšik stráca a čo získa?
- Myslím si, že nestratí nič, pretože do Bratislavy sa sťahuje reprezentačná dvadsiatka, takže extraligový hokej v Bratislave zostáva. Naopak, Bratislava získava punc mesta, ktoré vstupuje do najlepšej európskej hokejovej súťaže, do druhej najlepšej hokejovej súťaže na svete, ktorá tvrdo bojuje s NHL, takže bratislavský divák tým len získa.
Neprestane byť Slovan bratislavským klubom, ale bude vnímaný skôr ako slovenský klub?
- To si nemyslím. Stále sme Slovan Bratislava a budeme Slovan Bratislava. Nemeníme farby a nikdy ich nezmeníme, nemeníme dres, ani názov. Ten efekt, ktorý sa prejavil už pri zápase s New York Rangers, keď prišlo množstvo fanúšikov z celého Slovenska nielen na Slovan, ale aj na súpera, tu však určite bude. Berieme to ako športovú výzvu pre klub aj pre fanúšikov Slovana, aby sme sa ešte viac zmobilizovali a ukázali tým, ktorí sa prídu pozrieť na súpera, že my sme Slovan a my sme tu doma.
Napriek tomu, že Slovan má vždy najvyššie ambície, uplynulá sezóna sa nevyvíjala najlepšie. Po základnej časti bol Slovan na treťom mieste a nič nenasvedčovalo tomu, že bude majstrom. Zrejme ste si nemohli želať viac, ako sa rozlúčiť s extraligou a vstúpiť do KHL ako majster. Navyše aj hráči zo Slovana sa pričinili o zisk strieborných medailí na majstrovstvách sveta...
- A verím, že strieborných reprezentantov bude v Slovane v novej sezóne ešte viac. Hráčom sa musíme len poďakovať za skvelý koniec sezóny. Na druhej strane tá zodpovednosť bude o to väčšia, pretože ako hovoríte, do KHL prichádzame ako majster Slovenska, z krajiny vicemajstrov sveta. Navyše budeme najstarší klub KHL, pretože žiadny z klubov kontinentálnej ligy nemá takú dlhú históriu ako Slovan Bratislava. Takže hráčom Slovana a reprezentantom sa môžeme poďakovať za tento záväzok. Nepochybne tým stúpla aj atraktivita Slovana pre KHL a fanúšikov ruských klubov. Na stretnutiach s predstaviteľmi KHL si zvykáme na to, že sme pre nich západom Európy. Kým doteraz sme boli krajinou strednej či stredo-východnej Európy, z pohľadu KHL patríme do najzápadnejšej divízie. Sme pre nich klub, ktorý prichádza zo západu. Mám pri tom podobné asociácie, ako keď sme kedysi chodili na chemický veľtrh do PKO alebo do Incheby obdivovať všetko moderné, zahraničné a západné. Podobné pocity mám, keď sa stretávame s ruskými novinármi a predstaviteľmi klubov. Odporúčajú nám, napríklad, aby sme mali na palube lietadla minimálne 300-400 klubových šálov a čapíc, pretože o nás bude obrovský záujem. Ako keď prišla hrať Barcelona do Púchova. V niektorých smeroch určite prinesieme do KHL západnú kultúru.
Minulú sezónu hral v KHL klub Lev Poprad, ktorý sa však nedostal do play-off a po roku sa presťahoval do Prahy. Aké bude mať ambície v KHL Slovan Bratislava?
- Nikdy sa nesnažíme robiť veci prvoplánovo. Keby to bol z našej strany výstrel do tmy, urobíme to, čo Poprad a vstúpime do KHL už pred dvoma rokmi. My sme to však dva roky odmietali preto, lebo sme jednak nemali všetky informácie a najmä financie. Samozrejme, že aj skúsenosti s účinkovaním Popradu v KHL nám pri rozhodovaní pomohli, či už negatívne alebo pozitívne. Nerobíme to na jeden rok, chceme byť pevnou súčasťou KHL, chceme ísť stále ďalej. Na druhej strane však nerušíme ani naše hokejové vzťahy s Európou. Chceme byť aj v rámci KHL akýmsi prostredníkom medzi ruským a európskym hokejom. Aj preto naše účinkovanie v European Trophy, pre ktorú sme tiež zaujímavejším partnerom, pretože budeme jediný klub, ktorý hrá KHL aj European Trophy. Tých výziev v novej sezóne máme naozaj veľa.

Celý rozhovor s generálnym manažérom Marošom Krajčim si môžete prečítať v najnovšom vydaní Bratislavských novín, ktoré nájdete vo svojich poštových schránkach už tento víkend, alebo na internetovej stránke bratislavskenoviny.sk. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11