Logo

Správy

V odvete sme Švédom nasúkali 5 gólov

0 0

Pred vypredaným hľadiskom výborný výkon slovenskej reprezentácie

Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila v piatkovom prípravnom stretnutí v rámci Euro Hockey Challenge v Košiciach nad Švédskom 5:1. Slováci odplatili "trom korunkám" prehru zo stredajšieho prvého stretnutia a pripravili ich aj o prvenstvo v rámci Euro Hockey Challenge, v ktorom tím Glena Hanlona dosiahol bilanciu 3 víťazstvá - 3 prehry. Švédi vyhrali v premiérovom ročníku série päťkrát zo šiestich zápasov. Proti Švédsku dosiahlo Slovensko v 30. vzájomnom zápase deviate víťazstvo.

Slováci pred zaplnenou košickou Steel arénou podali kolektívny výkon, vyšla im najmä prvá polovica duelu. Zverenci Glena Hanlona hrali zodpovedne v obrane, ktorú podporoval brankár Július Hudáček, a dôsledne dodržiavali stanovenú hernú taktiku. Po disciplinovanom výkone sa tešili z cenného víťazstva. O slovenské góly sa postarali StümpelBarankaPánikDravecký a J. Mikúš

Slovensko do svetového šampionátu odohrá ešte dve prípravné stretnutia. Najskôr vo štvrtok 21. apríla nastúpia Slováci v Bratislave proti Rakúsku a o tri dni neskôr tiež na ZŠ Ondreja Nepelu privítajú v generálke na MS Bielorusko. 

Výsledok - piatok:
Slovensko - Švédsko 5:1 (2:0, 3:1, 0:0)
Góly: 4. Stümpel (Šatan, Baranka), 11. Baranka (Šatan, Surový), 23. Pánik (J. Mikúš, Rastislav Pavlikovský), 25. Dravecký (Marcel Hossa, Podhradský), 32. J. Mikúš (Rastislav Pavlikovský, Graňák) - 32. J. Fasth (Silfverberg, Lander).
Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Ország - Stano, M. Novák (všetci SR), 8073 divákov

Zostavy: 
Slovensko: J. Hudáček - Podhradský, Baranka, Graňák, Štrbák, Sersen, Stehlík, Švarný - Surový, Stümpel, Marcel Hossa - Pánik, Šatan, Š. Ružička - Dravecký, T. Marcinko, Bartovič - J. Mikúš, Rastislav Pavlikovský, Záborský - Cibák 
Švédsko: Nilsson - Petrasek, Ekholm, S. Kronwall, Dahlbeck, O. Eklund, Fernholm, Johnsson, S. Johansson - Melin, N. Persson, J. Andersson - J. Fasth, Zackriksson, Jämtin - Silfverberg, Lander, Hjalmarsson - Cehlin, S. Karlsson, Lasu - Petterström

Slováci mali hneď v úvode duelu dve obrovské príležitosti, ale skóre sa po nich nemenilo. Najprv Stehlík ani na dvakrát neprekonal brankára Nilssona. O niekoľko sekúnd neskôr už v presilovke Š. Ružička nabil Pánikovi, no jeho pokus smeroval vedľa švédskej bránky. Slovenskí fanúšikovia sa dočkali v 4. min, keď v početnej výhode Šatan potiahol puk do útočného pásma, našiel voľného Stümpela a ten z prvej otvoril skóre - 1:0. Zverenci trénera Glena Hanlona boli pri chuti a v 5. min pálil z krídla len do brankára Dravecký, gólom sa neskončili ani strely Baranku, Š. Ružičku a Rastislava Pavlikovského. V ďalšej presilovej hre po menšej šarvátke zvýšil na 2:0 Baranka, ktorý rozvlnil sieť delovkou od modrej čiary. Na nedostatok práce sa nemohol sťažovať ani slovenský brankár J. Hudáček, s pokusmi Švédov si však občas aj so šťastím poradil.

Hneď v prvej minúte druhého dejstva mali Švédi šancu skorigovať nepriaznivý stav, ale Silfverberg po faule Podhradského nepremenil trestné strieľanie. V 23. min sa menilo skóre opäť v prospech Slovenska. Domáci hráči sa nasťahovali do súperovho obranného pásma. Puk sa dostal medzi kruhy k J. Mikúšovi, jeho strela skončila na brankárovi Švédska, no ten už bol na dorážku Pánika v páde prikrátky - 3:0. O necelé dve minúty neskôr rozjasal tribúny útočník majstrovského HC Košice Dravecký, keď po rýchlej kombinácii s Marcelom Hossom našiel medzeru vo výstroji gólmana Nilssona. Vynikajúcu atmosféru v hľadisku udržiavali nielen korčuliari gólmi, ale aj famózny Hudáček. Už na 5:0 zvýšil v 32. min J. Mikúš, ktorého našiel vynikajúcou prihrávkou Rastislav Pavlikovský po odrazenej delovke Graňáka. Ešte v tej istej minúte švédsky výber znížil. Nikým nekrytý J. Fasth našiel voľný priestor medzi pravým betónom Hudáčka a konštrukciou bránky. 

Švédom sa nepodarilo skórovať v 50-sekundovej presilovke o dvoch hráčov na prelome druhej a tretej časti. Aj po skončení početnej výhody mali viac z hry severania, ale J. Hudáček chytal veľmi dobre. Slováci hrozili z rýchlych brejkov, v 46. min jeden z nich nepremenil Š. Ružička. Zverenci Glena Hanlona dodržiavali aj naďalej stanovenú hernú taktiku, výborne bránili a hladkým víťazstvom uspokojili divákov v zaplnenej Steel aréne.

Hlasy trénerov: 
Glen Hanlon (tréner SR): "Mal som dnes blízko k spokojnosti. Hráči predviedli veľmi dobrý výkon. Verím, že v rovnakom nasadení budeme pokračovať aj v nasledujúcom týždni." 

Roger Rönnberg (asistent trénera Švédska): "Hneď na začiatku zápasu sme dostali dva góly pri našom oslabení, čo súperovi veľmi pomohlo. Slovenský tím mal oveľa viac svetlých okamihov v tomto stretnutí, odohral veľmi dobrý duel. Slováci nás prevýšili a zaslúžene zvíťazili."

jk, sita

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11