Logo

Správy

V Bratislave od utorka medzinárodný ženský kemp IIHF

0 0

Kemp potrvá až do utorka 12. júla

V utorok 5. júla sa v Bratislave pod záštitou Medzinárodnej federácie ľadového hokeja (IIHF) začal medzinárodný ženský kemp IIHF. Až do utorka 12. júla 2011 budú na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu a ďalších športoviskách trénovať hokejistky z 13 krajín spomedzi elitnej šestnástky rebríčka IIHF pod vedením odborníkov zo štyroch najúspešnejších krajín v ženskom hokeji - Kanady, USA, Švédska a Fínska. V Bratislave je celkom 208 hráčok z USA (1. v rankingu IIHF), Kanady (2.), Fínska (3.), Švédska (4.), Ruska (5.), Švajčiarska (6.), Kazachstanu (7.), Slovenska (8.), Číny (9.), Nemecka (10.), Nórska (12)., Česka (14.) a Francúzka (16.).

Každá z krajín zapojená do projektu má v Bratislave 6 až 9 hokejistiek (ženy i juniorky), ktoré vytvorili 6 ženských a 6 juniorských tímov s 15 korčuliarkami a 2 brankárkami. Zatiaľ čo ženské družstvá nesú mená dejísk ženských olympijských turnajov, ktoré sa začali v Nagane 1998 a posledný tím tak ešte čaká na svoje meno, ktoré dostane po stredajšej večernej voľbe dejiska ZOH 2018, juniorské družstvá nesú mení dejísk posledných šiestich MS. O hokejistky sa stará 70 odborníkov a odborníčok - tzv. ambasadorov a mental coachov a ďalších 70 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok najmä zo slovenských ženských klubov, ktorí majú na starosti dokonalé profesionálne fungovanie každého z tímov.

"Po rozvojových programoch, ktoré zorganizovala IIHF v uplynulých rokoch pre popularizáciu ženského hokeja vo svete, prichádzame prvýkrát s kempom pre hráčky na najvyššej úrovni tzv. High Performance Camp," skonštatovala Tanya Foleyová, manažérka úseku programov a akcií ženského hokeja v rámci IIHF a pokračovala: "Verím, že výsledkom kempu bude, že hokejistky využijú všetky načerpané poznatky k zvýšeniu svojej výkonnosti, tak, aby ženský olympijský hokejový turnaj v Soči bol najkvalitnejším v histórii ženského hokeja."

Práve udržanie ženského hokeja v programe ZOH je dôležitým faktorom pri zorganizovaní tohto kempu. Dominancia Kanady a USA v tomto športe na úkor ostatných účastníkov ženského turnaja priniesla apel prezidenta MOV Jacquesa Roggeho na funkcionárov IIHF, aby zvýšili kvalitu konkurencie v ženskom hokeji a tak zatraktívnili tento šport. "Faktom je, že existujú veľké rozdiely vo fyzickej pripravenosti a herných zručnostiach medzi hráčkami USA a Kanady na jednej strane a zvyškom sveta na strane druhej," poznamenala kanadská legenda ženského hokeja trojnásobná olympijská víťazka a šesťnásobná majsterka sveta Hayley Wickenheiserová a pokračovala: "Vďaka IIHF a SZĽH, že tu môžeme byť. Je to prvá takáto akcia v histórii ženského hokeja zameraná na to, aby sa zvýšila konkurencia na medzinárodnej scéne." V Bratislave je absolútna trénerská špička. Na jej vrchole je Melody Davidsonová, ktorá Kanadu priviedla k dvom olympijským triumfom a štyrom titulom majsteriek sveta. "Som tu už dva dni a som veľmi rada, že som tu stretla trénerov, ktorí sa veľmi chcú učiť, takže verím, že program bude úspešný," skonštatovala Davidsonová.

"Samotný medzinárodný kemp je len vrcholom programu, ktorý potrvá dva a pol roka do začiatku ZOH 2014 v Soči. Takéto kempy budú na programe každoročne vždy v inej krajine. No nepôjde len o ne. Každá krajina zapojená do programu bude mať dvoch ambasadorov z radov hokejistiek a dvoch mentorov spomedzi trénerov, s ktorými bude neustále v kontakte a bude s nimi konzultovať všetky otázky a problémy. Sme veľmi radi, že SZĽH sa rozhodol usporiadať tento premiérový kemp," skonštatovala manažérka slovenskej hokejovej reprezentácie a členka ženskej komisie IIHF Ľubomíra Kožanová.

"Zo Slovenska sa na kempe zúčastňuje 9 seniorských reprezentantiek - Barbora Brémová, Jana Budajová, Nicol Čupková, Anna Džurňáková, Mária Herichová, Barbora Kežmarská, Alica Miháliková, Lenka Sroková a Martina Veličková, 8 junioriek do 18 rokov a keďže súčasťou kempu je aj program pre dievčatá, ktoré by chceli ženský hokej rozhodovať, máme tu aj dve adeptky na pruhovaný dres," poznamenala Ľ. Kožanová a pokračovala: "Mentormi slovenskej reprezentácie budú úspešní zámorskí tréneri Američanka Margaret ´Digit´ Murphyová a Kanaďan Rick Polutnik. Obaja niekoľkokrát viedli reprezentačné tímy svojich krajín na ženských MS. Ako ambasadorov sme dostali dvojicu bývalých výborných hokejistiek - dvojnásobnú majsterku sveta Kanaďanku Correne Bredinovú a držiteľku olympijského striebra a bronzu Švédku Ylve Lindbergovú."

Slovenský ženský hokej povzbudila aj Melody Davidsonová: "Tam, kde ste dnes vy, sme boli pred pár rokmi aj my v Kanade. Aj na nás sa pozerali ako na kuriozity. Nu kľúčom k všetkému bol tvrdá a poctivá práca, ako aj seriózny prístup. Dnes sme v rámci našej federácie Hockey Canada už rešpektovaní. Presvedčili sme ich, že ak vieme v Kanade prinášať na televízne obrazovky svetové šampionáty chlapcov do 20 a do 18 rokov, mohli by sme aj MS žien, čo sa aj stalo napokon súčasťou dlhodobej televíznej zmluvy. V Kanade sa dnes hokeju venuje 100 000 dievčat a žien. Zatiaľ čo medzi chlapcami je u nás záujem o hokej v posledných rokoch konštantný, medzi dievčatami neustále rastie."


jk, sita

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11