Logo

Správy

Štefan Mikeš: Sezóna musí niekam smerovať!

0 0

"Ak chceme byť úspešní, všetko musí smerovať k tomu, aby nás vrchol sezóny zastihol až v samotnom závere.”

$article->fk_main_image->title

Ak ste čítali prvú časť rozhovoru so Štefanom Mikešom, určite už máte v malíčku časť jeho odpovedí. Ak vás zaujíma ako to bolo s Jozefom Balejom, prečo odišiel dánsky brankár Patrick Galbraith, či má Štefan Mikeš konkrétnu predstavu o posilách, tak čítajte ďalej.

Štefan Mikeš o posilách a zmenách v kádri

10. Potrebuje sa Slovan podľa vás pred play off posilniť?

“Vždy je dôležitý dobrý a premyslený vstup do mužstva počas sezóny, oživiť kabínu. Dobrý a strategicky premyslený vstup do mužstva môže byť pozitívny, no zároveň musí byť presne zadefinové na akú pozíciu chceme hráča, o aký typ hráča by sa malo jednať, aké úlohy od neho očakávame a podobne. Keď sa v lete skladá káder, je to na báze poznatkov a určitej hypotézy. Zasahovanie do mužstva počas sezóny však už musí byť výlučne len na základe poznatkov. Chybu si nemôžeme dovoliť.”

11. V hre je najmä brankárska otázka. Máte predstavu o konkrétnej posile?

“Mám predstavu a dokonca dosť presnú o posile do brány, obrany aj do útoku. Posilnenie mužstva však musí byť premyslené a nie robené nasilu. Nerád by som sa však k prípadným posilám vyjadroval takto verejne.”

12. Ako prichádza k zmenám v kádri? Navrhujete mená hráčov manažmentu?

“Samozrejme, že s vedením klubu úzko spolupracujeme a komunikujeme o dianí v mužstve a tým pádom aj o potenciálnom posilnení našich radov. Komunikujeme o jednotlivých predstávach, o tom čo chceme, na aký post hráča chceme, aké úlohy by mal mať. Trh skúma samotný manažment a až potom prídu na rad samotné mená. Povedal by som, že všetko tu funguje na veľmi profesionálnej báze. Treba dodať, že mojou úlohou nie je komunikovať s jednotlivými agentami- to robí samotný manažment. Každopádne, s manažmentom úzko spolupracujeme.”

13. Fanúšikovia boli veľmi sklamaní z odchodu Baleja v čase, kedy sa rozohrával k dobrým výkonom. Čo bolo príčinou jeho náhleho odchodu zo Slovana?

“Je pravda, že Jožo bojoval počas minulých sezón s viacerými zraneniami a jeho výkonnosť nebola zo začiatku až tak dobrá ako by sme si predstavovali. Bojoval s tým a bolo vidieť nárasť výkonnosti, čo sa odzrkadlilo aj na produktivite. Vedenie klubu však usúdilo, že pomer výkonnosť-financie nebol vývažený. Padlo rozhodnutie, že jednoducho tá suma, ktorá bola “prítomná” môže byť ťažko rentabilná. Ja ako tréner to musím rešpektovať. Keby bolo na mne, odhliadnuc od jeho ceny, jednoznačne by som si ho v mužstve nechal. Vedenie klubu mi to však vysvetlilo a ja ich dôvody plne chápem, veď ja som Jozefa Baleja neplatil a platiť ani nemôžem.”

14. V time sa dlho neohrial Patrick Galbraith. Čakali ste od neho viac?

“Jednoznačne áno. Snažili sme sa mu dávať príležitosti a tá dôvera z našej strany bola zo začiatku obrovská, veď sme mu po príchode dali šancu v zápase s New Yorkom Rangers. Postupne sme však videli, že jeho výkony nie sú také, ako sme si predstavovali. Hodili sme ho do vody tak, ako sa to v profesionálnom hokeji robí, no Patrick neplával tak, ako sme očakávali. Potom sme sa dostali do situácie, kedy chcel tráviť viac času na ľade, čo je pochopiteľné, veď Galbraith je mladý a perspektívny brankár, ktorý prišiel chytať a nie vysedávať na striedačke. Keď dostal príležitosť pripojiť sa k fínskemu mužstvu, nebránili sme mu a myslím si, že sme sa veľmi korektne rozišli. Sám Patrick musel vidieť a cítiť, že za Braňom Konrádom zaostával.”

Štefan Mikeš o nálade v time a jeho predzápasovom programe

15. Máte nejaký rituál pred zápasom?

“Nepovedal by som, že by som mal nejaký neštandartný rituál pred zápasom, niečo fascinujúce či šokujúce. Jedná sa u mňa o klasickú prípravu na zápas- analýza, stanovenie si cieľov a stretégie do daného zápasu, no rozhodne nemám nejaký špecifický predzápasový ritual.”

16. Aká vládne v time nálada? Je cítiť také to prepojenie medzi trénermi a hráčmi?

“Človek má určité pocity, no nejak by som sa k tomu nechcel vyjadrovať. Všetko sa to samozrejme odvíja od výsledkov. Mne sa s týmto mužstvom pracuje dobre, väčšina hráčov je pracovitá. Toto sú veci, ktoré sa hodnotia zväčša neskôr. Pri konečnom výsledku musí celá sezóna k niečomu smerovať. Ak by sme chceli dačo znásilňovať, bolo by len krátkodobého charakteru a nakoniec by to nemalo žiadny efekt. Ak chceme byť úspešní, všetko musí smerovať k tomu, aby nás vrchol sezóny zastihol až v samotnom závere.”

Štefan Mikeš o mládeži Slovana a trénovaní SR 20

17. Chodíte sa pozerať aj na zápasy juniorky resp. dorastu? Konzultujete situáciu v mládeži s trénermi juniorov a dorastu?

“Pravdupovediac, veľa som toho nevidel. Nemám na to tak veľa času, snažím sa plne sústrediť na moju prácu. Výborný prehľad má Miro Mosnár, ktorý v štruktúrach klubu už dlhšie pracoval a hlavne on ma oboznamoval o situácii v mládeži. Samozrejme, že s trénermi juniorky komunikujeme. Vieme o tom, že sú tam hráči, ktorí majú potenciál a dobudúcna aj šancu presadiť sa v A tíme. Niektorí mali striedavé štarty. Vieme napríklad, že brankár Orčík chytá pravidelne a chytá dobre. Komunikácia teda prebieha a len čas ukáže, ktorí hráči budú použití pre potreby A mužstva.”

18. V čom je najviditeľnejší rozdiel v trénovaní mládeže a A mužstva?

“Na túto otázku som veľakrát odpovedal. Mládež som trénoval naposledy v roku 1997, odvtedy som bol len pri A mužstvách, čo bolo aj podmienkou pre trénera slovenskej dvadsiatky. Vedenie zväzu chcelo, aby tréner pri dvadsiatke viedol mužstvo ako “áčko”, odovzdával mladým skúsenosti a učil ich iný typ hokeja, na aký boli viacerí zvyknutí. Svojim spôsobom to nie je štandartné mužstvo. Má to svoje špecifiká, napríklad v rýchlom vývoji. Stalo sa, že sme polovicu sezóny budovali mužstvo a v druhej sa mi hráči kompletne pomenili. Človek ťažko zhodnotí výsledok práce, no aj tak som veľmi rád, že som mohol to mužstvo trénovať.”

Štefan Mikeš o Mirovi Šatanovi a tlačových konferenciách

21. Často chodí na tlačovky váš asistent Miro Mosnár. Podľa akého kľúča sa rozhodujete, kto pôjde na tlačovku?

“Žiadny špecifický kľúč nemáme, to by sa mohlo ľahko stať, že on bude chodiť na domáce tlačovky a ja na tlačovky po zápasoch na ľade súpera. Skôr ide o to, že chcem, aby sme sa striedali aj čo sa týka kontaktu s médiami. Komunikujeme spolu o situácii v celom mužstve, o každom probléme, preto chcem, aby aj on chodil na tlačové konferencie.”

22. Skutočným lídrom v kabíne je určite kapitán Miro Šatan. Diskutujete s ním často o problémoch mužstva?

“Samozrejme. Či často, neviem posúdiť, podľa potreby. Miro je výnimočný hráč, má množstvo skúseností, veľa toho zažil, jeho pohľad na hru mužstva a jeho problémy je preda len iný, je to inteligentný hráč.”

Rozhovor bol autorizovaný

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11