Logo

Správy

Slovan je skvelý klub v peknom meste

0 0

Novú posilu HC SLOVAN Bratislava Kurtisa Fostera sme vyspovedali len niekoľko hodín po tom, čo prikývol na zmluvu v našom klube.

$article->fk_main_image->title


Hneď vo svojej prvej sezóne v KHL si sa stal najproduktívnejším obrancom Záhrebu, účastníkom Zápasu Hviezd, sezóna ti teda vyšla veľmi dobre…
Samozrejme, bola to perfektná sezóna. Bol som pozítivne prekvapený úrovňou hry v KHL, okrem toho som precestoval takmer celé Rusko a videl vela zaujímavých miest. Rovnako Záhreb, kde som pôsobil je veľmi pekné mesto, Medveščak pomohol vo veľa veciach mne, i mojej rodine, za čo mu ďakujem.

Prečo si sa na v lete 2013 rozhodol skúsiť KHL?
Myslím, že pred ročníkom 2013/2014 prišiel čas spraviť v mojej hokejovej kariére zmenu a presunúť sa do Európy. V NHL by som s najväčšou pravdepodobnosťou už nenastupoval pravidelne, cítil som, že bude najlepšie skúsiť hokej v KHL. Spätne to hodnotím ako správny krok, som spokojný tak s dĺžkou sezóny v KHL, ako aj so štýlom hry v tejto súťaži.

V NHL máš na konte viac ako 400 zápasov v rôznych tímoch. Na ktorú sezónu si najradšej spomínaš?
Najviac si cením sezónu 2009/2010 v Tampa Bay Lighting, kde som sa stal aj  najproduktívnejším obrancom tímu. Hral som po boku takých hviezd ako Marty St. Louis, či Steven Stamkos, ktorí išli celej kabíne príkladom a všetci sme pri nich hokejovo rástli.

Bol v NHL hráč, ktorý v tebe zanechal najväčší dojem?
Ak mám povedať jedno meno, tak to bol Marty St. Louis. Bol to jeden z najlepších hráčov s akým som hral a veľmi mi pomohol v hokeji napredovať. Pre úspech mužstva spravil čokoľvek. Nikdy predtým som nevidel hráča, ktorý by na tréningoch drel tak ako on. Išiel príkladom celému mužstvu, bol veľmi súťaživý a všetci sme sa pri ňom zlepšovali.

Aktuálne máš už skúsenosti aj s KHL. Aké sú podľa teba najväčšie rozdiely medzi NHL a KHL?
Hra v oboch súťažiach je úplne odlišná, spôsobené je to hlavne rozmermi klziska, ktoré sa líšia. V Záhrebe to bola moja prvá skúsenosť s KHL, nevedel som čo čakať. Po sezóne však môžem s určitosťou povedať, že ide o výbornú súťaž. Obzvlášť ma prekvapila vysoká úroveň hráčov hrajúcich v KHL, ktorých som doteraz nepoznal.

Zo Záhrebu sa presúvaš do Bratislavy. Ktoré faktory rozhodli pre príchod do Slovana?
Zavážilo tak mesto ako aj klub. Veľmi sa mi páči Bratislava, bol som tu už niekoľkokrát a mesto ma vždy nadchlo. Okrem toho hrá Slovan v nádhernej aréne, ktorú každé stretnutie vypredávajú skvelí fanúšikovia.

Zbieral si od niekoho informácie o našom klube?
Áno, zisťoval som si o klube nejaké veci od Branka Radivojeviča a Martina Škoulu, s ktorými som hral predtým. Obaja mi klub a mesto vychválili a pôsobenie tu odporučili.  

Rozoberali ste ponuky od Slovana aj s Mattom Murleym?
S Mattom sme si niekoľkokrát pred pred dohodou so Slovanom telefonovali, písali. Teším sa, že sa stretneme opäť spolu v jednom mužstve.

Bude ti niekto okrem Matta známy v kabíne Slovana?
Z pôsobenia v Tampa Bay sa poznám s Vladom Mihálikom i Jarom Janusom. S Vladom sme v USA prežili celú sezónu, je veľmi dobrý chalan a ctižiadostívý bek. Počas januárového Zápasu hviezd KHL som si veľmi dobre rozumel s Milanom Bartovičom.

V Bratislave si nastúpil na Zápase hviezd, v marci tiež v drese Záhrebu. Aké máš spomienky na tieto zápasy?
Len tie najlepšie. Bol som nadšený vašimi fanúšikmi. Povzbudzovali, spievali celý zápas a domácim hráčom dodávali značnú energiu. Bolo skvelé hrať zápas v takej búrlivej atmosfére.

Doprial si si po ťažkej sezóne v KHL aj trochu oddychu?
Po vypadnutí v play-off som s rodinou niekoľko dní cestoval po Chorvátsku. Aktuálne som v Nórsku, kde má svadbu švagriná. Teším sa však už do Bratislavy, kde o pár dní začíname spoločne trénovať na novú sezónu.

Pravdepodobne si už dávnejšie začal s tréningom na novú sezónu.
Áno. Ako som už spomínal, tesne po sezóne som si dal dva týždne oddych a postupne začal s prípravou na suchu. Po pár týždňoch som pridal aj tréningy na ľade, ktoré mi spravili veľkú chuť na hokej. Už sa teším na prípravné zápasy a ešte viac na stretnutia v základnej časti KHL.

Vieš už aké číslo budeš mať na drese v Slovane?
V minulosti som hral s číslami 55, 6, 3, v Slovane sú myslím všetky obsadené. Vyberiem si pravdepodobne 44 alebo 22, ešte nie som rozhodnutý.

Príde s tebou do Bratislavy aj tvoja rodina?
V lete tu budem sám, v septembri sa ku mne pripojí manželka Stephanie a synovia Jackson s Charliem. Rodina sa už na prostredie v Bratislave a novú kultúru teší.

Pomaly sa blíži tvoja druhá sezóna v KHL, čo by si v nej chcel dosiahnuť?
Verím, že budem mať dobrú sezónu čo sa týka ofenzívnej aj defenzívnej činnosti. Chcem pomôcť tímu dostať sa do play – off a ísť v ňom čo najďalej, tam sa už môže stať čokoľvek – možno výjde aj Gagarinov pohár.

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11