Logo

Správy

Príprava na sezónu trvá aj 10 týždňov

0 0

Hokejisti HC SLOVAN Bratislava sa v týchto dňoch pripravujú vzhľadom na dodržanie reglementu KHL individuálne, spoločne sa stretnú až 11.júla.

$article->fk_main_image->title


O trvaní individuálnej prípravy, obsahu tréningových jednotiek, správnej výžive a iných špecifikách, ktoré by mali naši hráči dodržať aby boli na sezónu čo najlepšie pripravení sme sa porozprávali s kondičným trénerom HC SLOVAN Bratislava Róbertom Berešom.

Kedy obvykle začínajú hráči s letnou prípravou na novú sezónu?

Začiatok letnej prípravy u hokejistov je individuálny. Odvíja sa to hlavne od toho, kedy sa pre nich skončí sezóna, či po základnej časti, alebo až po absolvovaní play off.

Ako dlho trvá letná príprava?

Spravidla to býva 6 - 10 týždňov. Výnimku tvoria hráči KHL zúčastňujúci sa majstrovstiev sveta,  ktorí po sezóne a naslednej dovolenke absolvujú 4 - 5 týždňovú letnú prípravu. Z pozície kondičného trénera, môžem povedať, že dlhšia príprava je dôslednejšia a dá sa cielene zamerať na hráčové individuálne potreby. Hokejista môže dotrénovať veci zanedbané zo sezóny.  Zaťaží komplexnejšie iné svalové štruktúry ako tie, ktoré sa rozvíjajú špecialnym hokejovým tréningom a v neskoršom štádiu sezóny sa mu stanú podpornými.

Trénujú hokejisti v letnej príprave denne, nájde sa pre nich v týždni aj voľno?

Celý cyklus letnej prípravy sa rozdeľuje na 2 – 3 časti a tie potom ešte na základny týždňový mikrocyklus. V týždni sa trénuje systémom 2+1 a 2+2 (dva dni intenzívny tréning, deň voľnejšie, znovu dva dni intenzívny tréning a víkend voľný, alebo systémom 3+1 a 2+1).  Dva až trikrát v týždni sa trénuje aj dvojfázovo, kde väčšinou doobedná sila strieda poobednú atletiku, alebo hry. Osobne mám radšej druhý systém, ktorý ma širší záber pri rozvoji jednotlivých pohybových schopností. Štandardne sa v prvých 4 – 6 týždňoch zameriavame na väčší objem, zvyšuje sa kondícia, pracuje sa na „motore“ (srdcovocievny a dýchací system ). Postupne sa objem znižuje, kladie sa dôraz na intenzitu, maximálnu silu a v závere potom na dynamickú silu a rýchlost. Hokejisti, ktorí majú skrátenú letnú prípravu sa zameriavajú len na niektoré častí prípravy a s tímom potom doladia špeciálne činnosti.

Môžte nám priblížiť bežný tréning počas suchej prípravy?

Každý tréning počas suchej prípravy je iný, ale základne rozdelenie je na tréning sily 3 – 4 krát v týždni a tréning vytrvalosti, rýchlosti, kompenzačný tréning a podobne. Hokejisti obľubujú hlavne tréning sily a rýchlosti. Čím je ťažší, tým je lepší, hráči sa v nich často predháňajú a vzájomne sa hecujú. Opakom je tréning vytrvalosti, aj keď musím povedať, že poslednú dobu si aj pri rozvoji tejto pohybovej schopnosti hráči uvedomujú jej opodstatnenosť a dôležitosť. Dáva hrubý „motorový“ základ pre zvládanie ostatných s hokejom užšie súvisiacich pohybových schopností. Modifikované behy v teréne, spiningy, či horská a cestná cyklistika hráčom spestruje suchú prípravu. Počas tréningov využívame i moderné tréningové pomôcky ako expandre, ťahacie sane, padáky, záťažové vesty, frekvenčné rebríky, ktoré robia tréning zaujímavým a motivačným.

Je rozdiel medzi prípravou medzi hráčmi a brankármi?

Rozdiel medzi brankárom a hráčom v úvodnej faze prípravy veľký nie je. Zohľadňuje sa len výber tréningovych prostriedkov na rozvoj niektorých pohybových schopností, aby nedochádzalo k preťaženiu svalov zaťažených práve v období hokejovej sezóny. V závere prípravy brankári absolvujú väčšie množstvo špecialnych tréningov určených na rozvoj pre nich špecialnych činnosti. Brankári sú  rovnakí hokejisti ako hráči a u nás z hľadiska prípravy hlavne sily je táto pozícia dosť podceňovaná. S Jarom Halákom som absolvoval niekoľko rokov suchých príprav a keď som si myslel, že patrí aj v sile k najlepším, dostali sme zo St. Louis pokyn, že treba ešte pritvrdiť.

Ako vyzerá strava počas tréningov?

Strava hokejistov je po väčšinu roka rovnaká . Teda zdravá, nutrične vyvážená, ale samozrejme pestrá. Výnimkou nie je ani obdobie suchej prípravy, ktoré je pre hráčov rovnako fyzicky náročné a intenzívne, ak nie dokonca náročnejšie ako v hokejovej sezóne. V strave prevažujú sacharidy typu cestovina, ryža, musli, ďalej bielkoviny z kvalitného mäsa (hlavne hovädzie, morčacie a ryby), vajíčok, či strukovín. V jedálničku nechýba veľa zeleniny, ovocia, na imunitu prírodné antibiotiká z cesnaku, zázvoru. K tomu základne doplnky výživy s množstvom spánku a regeneráciou.

Môže si hráč dovoliť počas prípravy alkohol?

V symbolickych množstvach nemá alkohol žiadne negatívne účinky, samozrejme však ani pozitívne.  V prípade väčšieho množstva sa alkohol stane diuretikom, dehydruje, čím odďaľuje regeneračné pochody v organizme. Proces kumulácie a timingu športovej  výkonosti viazne, spomaľuje sa. Telo športovca namiesto regenerácie a oddychu musí nájsť ďalšiu energiu na boj s toxínmi. No a keď sa k tomu pridá nevyspatosť dostávame sa do začarovaného kruhu.

Majú hráči počas prípravy niečo zakázané?

Hokejisti u mňa nemajú zakázané nič. Každý jeden je profesionál a ich správanie podlieha pracovnej zmluve s klubom. Týka sa to aj alternatívnych športov, ktoré sú rizikové z hľadiska úrazu. Pre mňa je dôležité, aby hráči nerobili veci, ktoré by mohli ovplyvniť najbližší tréning - napríklad celodenné vysedávanie na slnku pri vode a pod.

Hráči v KHL sa pripravujú individuálne. Sú veľké rozdiely medzi takouto prípravou a prípravou celého tímu?

V individuálnej príprave sa dá tréning lepšie “ušiť” hráčovi na mieru. Optimálna je menšia skupina hráčov, kde upravíte individuálne niektoré špecifiká a zároveň sa vedia hráči vzájomne podporiť a vyhecovať. Tímova príprava je náročnejšia, sám som takú absolvoval pred tromi rokmi so Slovanom.  Trénerovi to zaberie veľa času z hľadiska prípravy, musí byť načasovaná dobra logistika a náväznosť tréningových cvičení. Dosť energie stojí vizuálna kontrola hráčov počas tréningu a len dobrý trénerský tím to vie zvládnuť.

Máte prehľad o príprave všetkých našich hráčov?

O príprave väčšiny naších hráčov máme prehľad. Kedže nemôžu trénovať spoločne, trénujú tak ako som už  spomínal individuálne. Väčšina je mimo Bratislavy, sme v telefonickom a mailovom spojení. S chalanmi, ktorí sú v Bratislave sa stretávame, tréningové zaťaženie s nimi konzultujem a pri tréningoch občas asistujem. S novými hráčmi, ktorí práve podpísali zmluvy sa postupne oboznamujeme.

Prebieha počas prípravy nejaké testovanie?

Testovanie hráčov oficiálne v tomto obdobi na klubovej úrovni neprebieha. Riešia si ho len hráči, prípadne ich tréneri špecialisti individuálne ako diagnostiku aktuálnych pohybovych schopnosti. Tá im slúži k dôslednejšej príprave tréningových plánov, či porovnaniu a spätnej väzbe o tréningovom procese.

Čo bude hráčov čakať po 11. júli?

Hráčov bude čakať špeciálna príprava na ľade v kombinácii so suchým tréningom, po ktorom má rast hernej formy smerovať k začiatku základnej časti KHL. 

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11