Logo

Správy

Priestor pre legendu - Zdeno Cíger

0 0

Prinášame vám rozhovor so Zdenom Cígerom

$article->fk_main_image->title

Práve vydaná kniha "Hokej menom Slovan" obsahuje profily legiend nášho klubu, ktoré budeme postupne uverejňovať, aby sme si v rámci osláv našich deväťdesiatin uctili tých, ktorí pomáhali budovať slávu Slovana. 

Počas druhého domáceho zápasu finálovej série sme priamo v aréne vyspovedali aj Zdena Cígera.

Ako hodnotíte novú halu?

Je to pozitívne. Aréna láka ľudí. Určite by som si veľmi rád zahral v novej hale. Tie podmienky, či už využitie priestorov šatní, zázemie celkovo a aj pre divákov je výborné. Keď aj vidím teraz bufety, ľudia sú určite spokojnejší.

Sledovali ste výkony Slovana počas sezóny?

Tak priebežne. Nemal som moc času. Venujem sa deckám. Mali sme tréningy tak, aby deti mohli chodiť aj do školy. Takže to bolo práve počas zápasov. Nevychádzalo to. Čo si budeme hovoriť, hokeja som mal dosť a keď mám čo robiť ohľadom hokejovej školy berie to veľa času a trpezlivosti. Keď chce byť človek aj doma... Nevychádzalo to.

Máte za sebou prvú sezónu Vašej hokejovej školy. Splnil projekt vaše očakávania?

Nevedel som sám do čoho idem. S odstupom času to môžem hodnotiť ako vydarený projekt. Hlavne majú na tom zásluhu deti. Sú obetaví, tešia sa na každý tréning a to ma posúva ďalej. Napĺňa ma to. Keď vidíte nejaký výsledok, kde sa zlepšujú tak je to pekné.Človek musí mať aj šťastie. Mám tam niekoľko veľmi zaujímavých typov hráčov.

Chlapci teda napredujú rýchlo?

Keď si to zoberiem od septembra, tak všetci sa zlepšili. Niektorí sú na tom lepšie, lebo sa viac tomu venujú. Sú to ešte deti, všetko majú pred sebou, ale môžem to hodnotiť ako výborné.

Chodíte aj na nejaké turnaje?

Ušlo sa nám ich celkom dosť. Už ani nestíhame niekedy, čo je veľmi dobré. Spoznal som zaujímavých ľudí či už v Maďarsku, Čechách, alebo aj v Rakúsku. Naposledy sme boli dokonca až v Bardejove, čo je dosť ďaleko, ale išli sme do toho. Bola to veľká skúsenosť. Boli tam mužstvá z Poľska, kde sa už veľa ľudí venuje mládeži a chalani hrali kvalitný hokej.

Keď často chodíte na medzinárodné turnaje, ako hodnotíte úroveň mládeže v okolitých krajinách?

Nechcem negovať náš hokej, ale myslím, že by sme mali sa viac snažiť. Čo vidím v okolitých štátoch, čo boli kedysi ďaleko za nami, tak myslím, že sa viac venujú mládeži, robia viac turnajov, decká majú viac zápasov. Možno to bol len prvý pocit, ale čo počúvam aj tu, tak pre deti je veľmi málo turnajov.

Momentálne hrá Slovan s Košicami 1:2 na zápasy. Sledovali ste semifinálovú sériu, teraz sledujete finálovú?

Áno sledoval som. Ušiel mi prvý zápas doma, keďže som bol s deťmi na turnaji v Gyori, tak som výsledok sledoval cez telefón a v rádiu. Páčil sa mi výkon Slovana v prvom zápase v Košiciach. Je to vyrovnané. Je to zaujímavá séria. Má to grády.

Počas sezóny sa objavovali špekulácie o vstupe Slovana do českej ligy, dnes smeruje do KHL. Ako to vnímate vy? Aký je váš názor na odchod Slovana z extraligy?

Pre slovenskú extraligu je to veľká škoda, ale pre slovenský hokej je to veľmi dobre. Pre hráčov ďalšia možnosť. Ja som bol tiež zástancom ísť do federálnej ligy, alebo nejakej ligy, ktorá by priniesla väčšiu konkurencia aj keby v nej bolo menej slovenských mužstiev. To najlepšie dostať do vyšších súťaží a urobiť nižšiu súťaž, kde by mali hráči ďalšiu motiváciu a zvýšila by sa úroveň aj tam. Ja som toho zástancom, či už hovoríme o federálnej lige alebo KHL.

Neprikláňate sa teda ani na stranu KHL ani Českú ligu, vnímate to rovnocenne?

Áno. Prinesie to určite zlepšenie, kvalitný hokej. Fanúšikovia si prídu na svoje, stúpne návštevnosť, úroveň, motivácia, je to jedno s druhým. Bude to len pozitívum.

Ako ste vnímali privítanie búrlivým potleskom fanúšikov v aréne, keď ste sa objavili na kocke?

Som rád, že nezabudli, že nepočujem žiadne zlé slová. Samozrejme ma to potešilo. Veľmi pekne im ďakujem.

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11