Logo

Správy

Priestor pre legendu - Karol Fako

0 0

Pri príležitosti uvedenia profilov našich legiend v sekcii História vám prinášame krátke rozhovory so žijúcimi legendami.

$article->fk_main_image->title

Práve pripravovaná kniha "Hokej menom Slovan" obsahuje profily legiend nášho klubu, ktoré budeme postupne uverejňovať, aby sme si v rámci osláv našich deväťdesiatin uctili tých, ktorí pomáhali budovať slávu Slovana. Profily žijúcich hráčov by sme radi sprevádzali krátkym rozhovorom na aktuálne témy. Postupne pre vás chceme pripraviť rozhovory so všetkými žijúcimi legendami, ktoré máte možnosť vidieť na vlajkách pod stropom arény. 

Pred finále sme vyspovedali aj pána Karola Faka. 


Za vašich čias v Slovane ste hrali v starej hale, ako sa Vám páči nová aréna?
To sa nedá porovnať. Je to jedna z najmodernejších arén na svete. Ja som pochodil veľa štadiónov a hál a táto je jedna z najkrajších vôbec. Urobili sme pekný stánok, škoda len, že som sa toho nedožil ako hráč.

Sledujete Slovan pravidelne? Navštevujete aj domáce zápasy?
Sledujem Slovan pravidelne a rovnako navštevujem aj domáce zápasy.

Ako by ste zhodnotili výkony mužstva v základnej časti 2011/2012?
Nebolo to bohviečo. Hrali tak striedavo. Myslím, že hrali tak aby sa do finále dostali a to prakticky stačí. Až teraz to začne byť zaujímavé. 

Ktorí hráči na Vás urobili počas sezóny dojem?
Dosť dobre hrá Roman Kukumberg, ten je taký stabilný. Tiež Miško Hudec pokiaľ je zdravý a môže hrať. Mladší hráči sa starším približujú, čo je dobré pretože mužstvo je teraz už kompaktné a vytvárajú dobrý celok. Takže to bude zaujímavé finále s Košicami. 

Ako hodnotíte hráčov, ktorí posilnili Slovan pred koncom prestupového obdobia?
Kanaďan hrá typický kanadský hokej, taký účelový. Nie je to vynikajúci hokejista, ale dopĺňa dobre mužstvo a pomáha mu. Karhunen nie je zlý brankár, odchytal si svoje a Slovanu pomohol v čase, keď bol Konrád zranený. Konrád je pre mňa jednotkou.

Slovan sa momentálne pripravuje na finále proti Košiciam. Ako vidíte jeho šance na zisk titulu? 
Šance majú obidva tímy rovnaké. Ide o to, ktoré mužstvo vystihne lepšiu formu a kto sa na finále lepšie pripraví, to je dôležité. Dával by som väčšie šance Slovanu. Uvidíme. Ja som Slovanista tak „ťahám k svojim“. Myslím, že by mal Slovan to svoje uhrať, má vyrovnanejší káder. V Košiciach je jeden útok. V Slovane je to také vyrovnanejšie. Staršie útoky s mladými a spolu s obranou, myslím, že je to pomerne slušné. 

Počas sezóny sa objavovali špekulácie o vstupe Slovana do Českej ligy, ktoré sa ukázali ako neopodstatnené. Dnes sa hovorí o expanzií KHL práve o mužstvo Slovanu. Vo všeobecnosti ku ktorému projektu sa prikláňate Vy?   
Sám som zvedavý ako sa vyvinie situácia v Česku s prechodom Levu do Prahy. Český zväz s tým moc nesúhlasí a ani sa nečudujem, pretože Česká extraliga stratí veľa fanúšikov a  liga stratí. Niečo podobné môže byť aj u nás. Ak Slovan bude hrať KHL, oslabí to našu domácu súťaž. Dosť zlé bolo, že sme sa odtrhli v minulosti od Čechov, rozdelila sa československá liga. Česká liga je určite na vyššej úrovni ako naša. Keď už, ja by som bol za to aby sa vytvorila osem členná tabuľka, štyri tímy z Čiech a štyri zo Slovenska. S tým by však nesúhlasili tí ostatní. Ostatné mestá by však na to doplatili. Ja by som sa priklonil k Československej lige. Čo sa týka KHL, tiež to nie je zlé. Stúpla by výkonnosť chlapcov, ktorí hrávajú za Slovan. Na druhej strane by stratila úroveň naša domáca súťaž. Bolo by však jedno mužstvo, ktoré by bolo skutočne na úrovni. 

V lete boli v Bratislave zápasy European Trophy. Toto leto sa bude European Trophy hrať v Bratislave znovu a dokonca budeme hostiť záverečný finálový turnaj. Ako sa Vám tento turnaj páči? 
Má to určite prínos. Každý zápas so zahraničným mužstvom prinesie niečo nové. Rastú tým mladší hráči a získavajú viac skúseností, ktoré môžu využiť v mužstve. Tým, že hráči hrajú najvyššiu európsku súťaž, rastie výkonnosť hráčov. Páči sa mi aj, že sa bude hrať European Trophy počas sezóny. Bude to väčšia záťaž pre hráčov, ale to je v poriadku. Sú trénovaní, sú to profesionáli, nemalo by im to robiť problém. 

Ako vnímate nového reprezentačného trénera p. Vújtka? 
Ja Láďu Vújteka poznám ešte z hráčskych čias z Ostravy. Hrávali sme proti sebe. Som síce od neho starší, ale pamätám si ho ako protihráča. Bol to dobrý hráč. Má správny prístup ako tréner, vie to. Je to dobrý psychológ, pokojný človek, ktorý môže do nášho mužstva priniesť klud. Myslím, že dokáže z hráčov dostať maximum. Nie je nervózny, dokáže všetko riešiť s chladnou hlavou, a to je dôležité. Čudujem sa hráčom, ktorí odmietajú reprezentovať. Pre mňa hrať za Československo bola česť, mal som radosť, keď som mohol reprezentovať. Vždy som túžil aby som sa do národného tímu dostal a to ma ťahalo k lepšiemu výkonu.

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11