Logo

Správy

Priestor pre legendu - Július Černický

0 0

Pri príležitosti uvedenia profilov našich legiend v sekcii História vám prinášame krátke rozhovory so žijúcimi legendami.

$article->fk_main_image->title

Práve vydaná kniha "Hokej menom Slovan" obsahuje profily legiend nášho klubu, ktoré budeme postupne uverejňovať, aby sme si v rámci osláv našich deväťdesiatin uctili tých, ktorí pomáhali budovať slávu Slovana.
Profily žijúcich hráčov by sme radi sprevádzali krátkym rozhovorom na aktuálne témy. Postupne pre vás chceme pripraviť rozhovory so všetkými žijúcimi legendami, ktoré máte možnosť vidieť na vlajkách pod stropom arény. 

Pred dvojicou domácich zápasov finálovej série sme vyspovedali aj pána Júliusa Černického.

Ako sa vám páči nový štadión? Ako by ste ho porovnal so starou arénou?

Je to ťažko porovnávať. My sme žili v inej dobe, aj technickej. Starý zimný štadión na tú dobu bol výdobytok. Keď sa zimný štadión zastrešil v roku 1959 a nemuseli sme hrať v daždi aj snehu, pretože aj to bolo, tak to bolo ešte lepšie. S našou dobou sa to nedá porovnať. My sme však lákali 10 tisíc ľudí pravidelne desať sezón. Myslím, že nová hala mohla prísť skôr. Bratislava si to zaslúžila, kvôli hokeju, ale aj iným športom, ktoré by sa tu dali usporadúvať. Je to moderná hala, ktorá patrí medzi špičkové európske haly. Moje prvé dojmy, keď som bol v hale prvýkrát počas MS boli úžasné. Závidel som aj generácii, ktorá tam hrala, že má možnosť hrať na takomto štadióne na ktorom je radosť hrať.

Sledujete Slovan pravidelne? Navštevujete domáce zápasy?

Áno. Pokiaľ mi zdravie slúži, tak chodím na domáce zápasy. Dostali sme od klubu permanentky, čo je veľmi pekné gesto. Máme tam svoje miesto, sedíme tam viacerí tí „chlapci“ zo Slovana.

Ako by ste zhodnotili výkony Slovana v základnej časti 2011/2012?

Bolo to také rozpačité. My čo sa stretávame na hokeji, tak starý chlapi tí len kritizujú - nepáčilo sa nám to. Neboli to výkony, aké sme od Slovana očakávali. Možno sme im však aj trošku krivdili. Vtedy (december/január) sme im nedávali ani veľa šancí, bolo to rozhádzané, nešlo im to, prišiel nový tréner... Hráči nelákali ľudí do hľadiska. To nás mrzelo, lebo za našej éry sme našimi výkonmi ľudí lákali na hokej, na štadión sa chodili baviť. Bolo jedno aký tím sem prišiel. Hrali sme československú ligu, zápasy boli neopakovateľné.
Ale na druhej strane nedá sa to porovnať, lebo v tej dobe neboli také technologické vymoženosti ko sú dnes. Ľudia nemali veľa možností na zábavu, okrem kina, bola len čierno-biela televízia s dvoma programami a podobne. Navyše mi sme vtedy hrali česko-slovenskú ligu, čo malo väčší dopad, tá atmosféra tých súbojov a význam tých zápasov bol neopakovateľný. Keď sa však ligy rozdelili tak to stratilo istý náboj, taktiež veľa chlapcov odišlo do zahraničia a záujem o hokej na Slovensku preto začal upadať. Takže ono to má taký svoj historický vývoj.

Slovan hrá s Košicami vo finálovej sérii 1:1. Ako vidíte jeho šance na zisk titulu?

Je to ťažké tipovať. Prvý zápas mal Slovan výborne zvolenú taktiku. Od prvej minúty im vnútil svoju hru, nedovolil im nič. Za stavu 3:1 Košice odišli. V druhom zápase sa to nepodarilo. Rýchlo inkasovaný gól Slovan zrazil. Košice dostali vietor do plachiet. Aj napriek tomu, že vyrovnali, bola škoda, že dostali rýchlo druhý gól. Bola tam aj smola.
Slovan sa však ku koncu sezóny zlepšil. Ja som im nedával šancu, že do finále pôjdu. Dnes už hrajú inak, snažia sa komunikovať, kombinovať. Chýb v obrane nie je toľko. Je pravda, že Slovan má slabších obrancov po technickej stránke. Sú málo pohyblivý, statíckí a majú slabú rozohrávku. Tým trpia aj útočníci. Umenie „beka“ je Šatanovi prihrať vo vhodnej sekunde, aby mohol tvoriť ďalej. Košice majú myslím skúsenejšie mužstvo. Ale je to ťažko tipovať.

Tento rok sa objavovali špekulácie o vstup Slovana do Českej extraligy, dnes sa hovorí o vstupe Slovana do KHL. Aký je Váš názor na odchod Slovana z našej ligy a ku ktorému projektu by ste sa prikláňal?

Je veľká škoda, že sa nepodarilo dohodnúť s Čechmi a vytvoriť znova Česko-slovenskú ligu. Česi nesúhlasili lebo majú doma vyššiu kvalitu. Je ich predsa 10 miliónov, majú viac štadiónov, dobrých trénerov atď. Ich dorastenecké a žiacke súťaže sú na úrovni.
Videl som kúsok finále českej extraligy. Nie je tá kvalita toho finále nejak väčšia ako u nás, ale predsa tam boli momenty, ktoré zvýrazňovali, že tá súťaž je o niečo vpredu. Slovan nemôže hrať 10 rokov s mužstvami, ktoré sú stále na konci a majú problémy s ekonomikou. Ostali tu len štyri mužstvá, ktoré by mohli hrať v Českej lige. Taký model by bol prospešný. Obnovila by sa prvá slovenská liga a vychovávala talenty pre tie mužstvá fo federálnej lige. Ten starý model bol dobrý.
Čo sa týka KHL, pozrime sa na Poprad. Pred tým než začal objavovali sa hlasy, že domáci hráči KHL neuhrajú. Videli sme však pravý opak, ku koncu sezóny Poprad dohral s juniormi a ani títo hráči nemali problém súťaž uhrať. Práve tí ktorí mali podobné názory dnes nabádajú Slovan aby do tejto súťaže išiel. Naša liga nie je vhodná pre rozvoj, je to vidno na skladbe národného tímu, kedy málokto z ligy je použiteľní pre reprezentáciu. Bolo by to vhodné pre mladých hráčov, ktorí by nabrali skúsenosti, veľa by sa naučili a mohli ich zužitkovať v národnom mužstve. Myslím, že by sa to malo skúsiť. Bratislava by pre KHL mohla urobiť dobré podmienky.

Minulý rok sa počas leta hrala European trophy. Ako ste súťaž hodnotili vy?

Myslím si, že je to pozitívne, pretože kvalitných zápasov za rok je málo. V Kanade dokážu odohrať hráči 120 zápasov, tak prečo by sme my nedokázali odohrať o 5 zápasov viac. Súťaž ma prínos, treba to podporiť. 

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11