Logo

Správy

Priestor pre legendu - Ján Starší

0 0

Pri príležitosti uvedenia profilov našich legiend v sekcii História vám prinášame krátke rozhovory so žijúcimi legendami.

Práve pripravovaná kniha "Hokej menom Slovan" obsahuje profily legiend nášho klubu, ktoré budeme postupne uverejňovať, aby sme si v rámci osláv našich deväťdesiatin uctili tých, ktorí pomáhali budovať slávu Slovana. Profily žijúcich hráčov by sme radi sprevádzali krátkym rozhovorom na aktuálne témy. Postupne pre vás chceme pripraviť rozhovory so všetkými žijúcimi legendami, ktoré máte možnosť vidieť na vlajkách pod stropom arény. 

Ako prvého sme počas domáceho dvojzápasu so Žilinou vyspovedali pána doc. Jána Staršieho, ktorý už dlhodobo pozorne sleduje zápasy aj tréningy nášho tímu. 

Za vašich čias ste hrávali na starom zimáku, ako vnímate novú halu? Páči sa Vám?

Ja som nadšený touto arénou. Mojimi skúsenosťami z iných arén Vám to môžem len potvrdiť. Precestoval som celý svet – od severských škandinávskych štátov, cez Rusko, Severnú Ameriku, atď – a vidím, že táto aréna je z hľadiska materiálneho vybavenia, priestoru a noviniek perfektne vybavená. Okrem toho sa tu nachádzajú dve tréningové haly a perfektný hotel v tesnej blízkosti, čo je ďalším veľkým plusom. Dokonca by som si dovolil tvrdiť, že je najmodernejšia v Európe aj napriek tomu, že nemá tak veľkú kapacitu, ako ďalšie podobné haly v Európe. Je to niečo úžasného pre Bratislavu.

Sledujete Slovan pravidelne? Ako by ste zhodnotili výkony Slovana v základnej časti?

Slovan sledujem na domácej pôde každý zápas a chodím aj na zápasy vonku, hlavne v okolí - do Nitry, do Trenčína, Žiliny. Bohužiaľ, so sezónou príliš spokojný nie som. Nejde mi ani tak o umiestnenie. To tretie miesto nie je také zlé. Ide skôr o herný prejav, ktorý nemal potrebnú gradáciu v priebehu sezóny. Tento štadión by si zaslúžil lepšie výkony. Iba pár vybraných zápasov proti Košiciam, Popradu a Skalici bolo nadpriemerných.

Napriek tomu našli sa hráči, ktorí vás potešili?

Dá sa vysloviť spokojnosť s Kukumbergom. Dobré výkony na svoj vek podával Janko Lipiansky, ktorý však k sebe do útoku potrebuje kvalitných spoluhráčov. Čiastočná spokojnosť môže byť aj s Bulíkom. Z mladších hráčov sa mi páči Libor Hudáček, ktorý vie podržať puk a patrí k veľmi nebezpečným hráčom. Zo začiatku začal výborne Bakoš, no neskôr jeho hra troška upadla. No a ostatní mladí hráči... to je také striedavé... V obrane takisto začal perfektne Štajnoch, bohužiaľ, zase ho zastavilo zranenie.

Ako vidíte šance Slovana v play-off? Kam až to môže dotiahnuť?

Nesúhlasím s názorom, že play-off je osobitná súťaž. Play-off je spojené so základnou časťou a práve v základnej časti sa ukáže kvalita mužstva. Podľa môjho názoru mal byť Slovan v základnej časti druhý. Druhé miesto mali hráči v rukách, no bohužiaľ túto šancu nevyužili. Výkonnosť v základnej časti rovnako vzbudzuje rešpekt u súpera v play-off, to treba takisto využiť! Samozrejme, že stanú sa aj výnimky, kedy jasný víťaz základnej časti napokon nie je majster, ale to sa stáva zriedka. Slovan aj pri tých výkonoch, ktoré podával, rozhodne na druhé miesto mal. Čo sa týka play-off, Slovan by mal ísť do finále. Myslím, že tento tím má na to, aby dokázal vyhrať aj na ľade prípadného súpera Skalice. Postúpiť cez Žilinu by mala byť povinnosť.

Aký je Váš názor na prípadný odchod Slovana do inej súťaže. Priklonili by ste sa k českej lige alebo KHL?

Ak hovoríme o česko-slovenskej súťaži, tak by mala byť so šiestimi slovenskými mužstvami a nie dvoma. Ide predsa o zlepšenie úrovne slovenskej ligy. Ako príklad môžeme hovoriť o fínskych, švédskych a  českých mužstvách, ktoré nechcú ani počuť o KHL. Preto si myslím, že aj Lev Poprad čakajú ťažké rokovania, ak bude chcieť hrať v Prahe. Či vstúpi Slovan do KHL uvidíme. Ak dostane súhlas od SZĽH a budú mať potrebné financie, tak vstup do KHL je reálny. Myslím, že by to bolo krásne, štadión aj diváci by si kvalitnejší hokej zaslúžili. Osobne by som však zaviazal Slovan, aby pokračoval s B mužstvom aj v slovenskej extralige, ktorá by sa povedzme hrala v Ružinove. Slovenská liga by potom neutrpela tak veľmi. Je to veľmi zložitá otázka.

Keď sa pozriem dookola, tak hokejovo silné európske štáty zatiaľ KHL odmietajú, práve z dôvodu, aby udržali úroveň svojej národnej ligy. Udržanie tímov vo svojich ligách je ale už len otázkou času, pretože expanzia KHL pôjde určite ďalej na západ a svoju úlohu budú hrať aj finančné záujmy. Možno sa o niekoľko rokov dočkáme aj KHL, ktorá sa bude rovnať NHL. Čo sa týka Slovana, priklonil by som sa ku vstupu do KHL.

Boli by ste za KHL aj napriek tomu, že by lístok na zápas stál zhruba 17 eur, ako v Poprade?

Nemyslím si, že vstupné by bolo také vysoké. Dovoliť si to môže Kolín nad Rýnom, kde stoja vstupenky na isté zápasy aj 50 eur. A vstupné 17 eur na zápas je pre bežného fanúšika veľa.

Neobávate sa, že by KHL v Bratislave bola viac pre zahraničných fanúšikov z okolitých krajín?

Nemyslím si, že by prilákala KHL veľa priaznivcov z okolitých krajín. Môžeme hovoriť o pár stovkách, ale rozhodujúce čísla by tvorili bratislavskí diváci.

Čo hovoríte o pokračovaní projektu European trophy? V Bratislave sa bude hrať dokonca v budúcom ročníku finále celého turnaja.

Je to dobré. Už minulé leto mal Slovan úspech nie len čo sa týka arény, ale zaujal aj samotnými výsledkami. My sme hrali vynikajúco v lete. To bola jedna vynikajúca príprava a práve po tejto dobrej príprave som bol sám veľkým optimistom, čo sa týka sezóny! Bohužiaľ sa predvedená hra do zápasov v sezóne nepreniesla. Je však výborné, že Slovan bude pokračovať aj v tomto projekte aj v ďalšej sezóne.

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11