Logo

Správy

Priestor pre legendu - Jozef Golonka

0 0

Pri príležitosti uvedenia profilov našich legiend v sekcii História vám prinášame krátke rozhovory so žijúcimi legendami.

$article->fk_main_image->title

Práve pripravovaná kniha "Hokej menom Slovan" obsahuje profily legiend nášho klubu, ktoré budeme postupne uverejňovať, aby sme si v rámci osláv našich deväťdesiatin uctili tých, ktorí pomáhali budovať slávu Slovana. Profily žijúcich hráčov by sme radi sprevádzali krátkym rozhovorom na aktuálne témy. Postupne pre vás chceme pripraviť rozhovory so všetkými žijúcimi legendami, ktoré máte možnosť vidieť na vlajkách pod stropom arény. 

Ďalší rozhovor sme urobili počas druhého domáceho so Žilinou. Vyspovedali Jozefa Golonku a prinášame vám jeho pohľad na aktuálne dianie v Slovane. 

Za vašich čias ste hrávali, ale aj trénovali v starej aréne. Ako sa Vám páči nový štadión? 

Ja som prežil tri rekonštrukcie tohto štadióna. Tretia prebehla, už keď som bol ako tréner. Začínal som, keď tu bola len drevená tribúna. Po poslednej rekonštrukcii si dovolím tvrdiť, že štadión je jeden z najkrajších v Európe vo svojej kategórii. Čo sa týka štadióna je všetko perfektné. 

Sledujete Slovan pravidelne? Ako by ste zhodnotili výkony Slovana v základnej časti? 

Ja chodím na každý zápas Slovana. Vyrástol som tu a so Slovanom som zrastený. Dlhé roky som hrával len za Slovan, až na konci kariéry som hral aj za Zvolen, ale stále som bol členom klubu. Myslím si, že to je to čo dnes chýba súčasným hráčom. Putujú z klubu do klubu a nemajú žiadnu klubovú príslušnosť, žiadnu hrdosť pre klub a mesto. A preto už hokej nie je taký ako v minulosti, kedy sme zapĺňali štadióny. Dokázali sme sa motivovať, aj bez peňazí, a ľudom sme vedeli vždy niečo ponúknuť, aj keď to nešlo. Bohužiaľ hokej sa zmenil, stal sa z toho biznis a tak aj tá hra vyzerá. Slovan sa mi pozdával hlavne počas letného prípravného turnaja European Trophy, kedy hráči podávali výkony aké som očakával, že budú predvádzať aj počas extraligy. Avšak namiesto toho aby mala hra stúpajúcu tendenciu tak klesala smerom dole. 

Ako vidíte šanca Slovana v play-off? 

Veľmi ťažko prorokovať ako by mohol Slovan v play-off dopadnúť. Ak by Slovan neprehrával zápasy s ľahkými súpermi mohol byť pohodlne prvý na výslní, čo by zabezpečovalo lepšiu pozíciu v bojoch o majstrovský titul. Podľa hry, ktorú predvádza Slovan mám obavy o túto sezónu. 

Aký je Váš názor na vstup Slovana do inej súťaže, či už Českej Tipsport Extraligy alebo KHL? 

Česi vstup Slovana bohužiaľ odmietli aj preto, že majú stále plné štadióny na zápasoch svojej súťaže, všetko tam perfektne funguje a nemajú záujem aby im slovenské mužstvá miešali karty. Čo sa týka KHL, tak si myslím, že je to jediná záchrana pre náš hokej a aj pre tento štadión. Aréna musí byť zaplnená. Hra musí zodpovedať kvalite haly. KHL by bola určite odrazom k tomu, aby mal divák špičkový hokej, budú sem chodiť špičkové mužstvá a štadión bude zaplnený. Videli sme, že čo KHL spôsobila v Poprade, nešlo čisto o hokej, ale išlo aj o ekonomické faktory, prílev turistov a podpora pre celý región. Myslím si, že v Slovane by vedeli poskladať minimálne taký tím ako bol v Poprade ak nie lepší. Všetko bude záležať na financiách. 

Mám v rodine hráča, ktorý hrá v KHL a viem, že to nie je nič jednoduché. Nemá takmer žiaden privátny život. Je to kolobeh tréning, lietadlo, zápas a neustále balenie a vybaľovanie, no vracia sa to potom v podobe kvalitného finančného zárobku. Súhlasím teda si vstupom do KHL, keďže česká liga nevyšla. Dovolím si tvrdiť, že v budúcnosti budú mať aj české tímy záujem o vstup do KHL, ale potom budú o to musieť veľmi tvrdo bojovať.

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11