Logo

Správy

Predstavujeme Johana Backlunda

0 0

Johan Backlund v rozhovore pre hcslovan.sk okrem iného prezradil, čo ho najviac motivovalo v príchode do Slovana, ako si spomína na zápasy proti nášmu celku a čo očakáva od budúceho ročníka.

$article->fk_main_image->title


Skúsený 33-ročný gólman Johan Backlund pôsobil v nedávno skončenej sezóne v drese účastníka KHL Viťazu Podolsk. Celkovo má švédsky hokejista bohaté skúsenosti z kvalitných európskych líg, dve sezóny strávil tiež za morom. V priebehu minulého týždňa sa dohodol na ročnom kontrakte s vedením HC SLOVAN Bratislava. 

Prečo si sa rozhodol prikývnuť na ponuku Slovanu, boli v hre aj iné kluby?
Po skončení môjho pôsobenia vo Viťaze Podolsk som mal niekoľko ponúk. Slovan však prejavil o moje služby vážny záujem a popdporil ho predostrením serióznej ponuky. Spomínam si na naše vzájomné zápasy v minulej sezóne. Zápas v SLOVNAFT Arene bol vypredaný a vaši fanúšikovia neúnavne povzbudzovali celý zápas. Slovan na mňa pôsobil ako perfektný a dobre fungujúci klub, rovnako Bratislava je pekné mesto. Boli to veci, ktoré zavážili pri rozhodovaní. Na sezónu v Bratislave sa veľmi teším.

Poznáš niekoho z hráčov v tíme Slovana?
Poznám niekoľko hráčov, no zatiaľ nie osobne. Švédsky hokejista Joseph Boumedienne hral za Slovan v sezóne 2012/2013. O klube a rovnako meste mi povedal len pozitívne veci a podpis kontraktu v Slovane mi odporučil.

Kedy sa chystáš prísť do Bratislavy? Budeš tu sám?
Do Bratislavy pricestujem na začiatku júla, krátko pred štartom spoločnej prípravy na ľade. Zo začiatku budem sám, neskôr za mnou plánuje prísť priateľka, ktorá zostane v Bratislave až do konca sezóny.

Začal si už prípravu na novú sezónu?
Áno, poctivo sa už niekoľko týždňov pripravujem na suchu, chcem byť na začiatku júla pripravený na 100%. Vždy začínam letnú prípravu tesne po skončení sezóny, aby som sa udržal v dobrej forme.

Na MS 2007 si stál v bráne v zápase proti Slovensku. Pamätáš si na tento zápas?
Pamätám (smiech). Bolo to však už dosť dávno. Viem, že išlo o štvrťfinálový zápas, zdolali sme vás 7:4 a postúpili do semifinále. Na svetovom šampionáte ste mali skvelý tím, boli sme veľmi radi, že sme dokázali postúpiť. Na šampionáte sme skončili napokon bohužiaľ na štvrtom mieste bez zisku medaily.

Bola to najlepšia sezóna v tvojej kariére?
Áno, myslím, že sezóna 2006/2007 bola celkovo moja najlepšia. Hral som v NHL, na majstrovstvách sveta, celú sezónu sa mi vyhýbali zranenia. Na tento ročník mám teda len tie najlepšie spomienky. 

Ako si spomínaš na pôsobenie v zámorí?
V USA som hral zväčša na farme. V tom čase bola vo Flyers dosť veľká konkurencia na brankárskom poste a v NHL som odchytal len jeden zápas. Bol to však pre mňa obrovský zážitok a veľká skúsenosť.

Ako hodnotíš minulú sezónu v drese Viťazu Podolsk?
Sezóna to pre mňa príliš vydarená nebola. Kvôli zraneniu som nehral príliš veľa stretnutí. K tomu chytal výborne ďalší gólman a v priebehu sezóny bolo ťažké dostať sa po vystrábení zo zranenia  späť do brány. Musím sa však z toho poučiť – všetko predsa posúva človeka dopredu. Momentálne som už 100% zdravý a pripravený podať čo najlepšie výkony v Slovane.

V sezóne 2013/14 si nastúpil na dva zápasy proti Slovanu. Spomínaš si na ne?
Áno. Veľmi dobre si spomínam na zápas v Bratislave. Ako som už povedal, vaši fanúšikovia boli úžasní. Po športovej stránke sme odohrali dobrý zápas a vyhrali 4:1. V Podolsku hral už Slovan lepšie a zdolal nás v januári 3:2 na nájazdy. V hlave mi zostal útočník Miro Šatan, ktorý ma prekonal aj v nájazdoch.

Čo očakávaš od novej sezóny KHL?
KHL je kvalitná liga, s výbornými hráčmi. Každý rok sú všetky mužstvá silnejšie ako vlani a chcú spraviť čo najväčší úspech. Mám skúsenosti z viacerých líg, z KHL tiež, preto viem, čo môžem od jednotlivých tímov očakávať. Dúfam, že všetky skúsenosti zúžitkujem v Slovane, pomôžem tímu a budem stáť často v bránke. Chcem vyhrať čo najviac zápasov a postúpiť so Slovanom do play off.

Ako by si opísal svoj brankársky štýl?
Charakterizoval by som sa ako typ zmiešaného brankára s prvkami “starej školy” a moderného štýlu chytania. Snažím sa čítať hru, mám rýchly reflex a dobrý pohyb v bránkovisku. 

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11