Logo

Správy

Pôsobenie Slovana v KHL prináša mestu a jeho ekonomike takmer štyri milióny eur ročne

0 0

Celkový ekonomický vplyv vstupu HC SLOVAN Bratislava do KHL na mesto Bratislava je takmer 4 milióny eur ročne.

$article->fk_main_image->title


Vyplýva to zo štúdie Ekonomickej univerzity, ktorú realizovala dotazníkovým prieskumom počas 17 domácich zápasov Slovana v KHL osobným dotazovaním na štadióne prostredníctvom vyškolených anketárov.

Vstup Slovana do KHL priniesol nielen nové športové zážitky divákom, ale zároveň predstavuje ekonomický stimul v podobe prílevu návštevníkov Bratislavy. Katedra verejnej správy a regionálneho rozvoja Národohospodárskej fakulty EU v Bratislave spracovala štúdiu ekonomických prínosov klubu HC SLOVAN Bratislava pre mesto Bratislava. 


„Podobné štúdie sa ukázali byť výborným prostriedkom zapojenia študentov a učiteľov EU v Bratislave do výskumu zaujímavého pre prax. Študenti odboru verejná správa a regionálny rozvoj realizovali samotný prieskum na zápasoch, čím nielen zažili atmosféru zápasov KHL, ale zároveň získali praktické skúsenosti s terénnym prieskumom. Veríme, že výsledky výskumu budú zaujímavé aj pre verejnosť a inšpiráciou pre lokálnych politikov a miestne firmy,“
uviedol rektor EU v Bratislave prof. Rudolf Sivák.

Výskum prebiehal prostredníctvom dvoch paralelných dotazníkových prieskumov. Záznamovým dotazníkom sa zisťovala štruktúra návštevníkov. Anketári získali vyše 5300 dotazníkov, čo predstavovalo 19 130 respondentov. V druhom prieskume zameranom na výdavky návštevníkov sa získalo 921 dotazníkov, čo predstavuje 3 327 respondentov.

Vstup Slovana do KHL priniesol nesporný nárast počtu divákov. V prvých dvoch sezónach bola naplnenosť hľadiska najvyššia v Európe spomedzi top dvadsiatky klubov na úrovni 99%. Aj v prebiehajúcej sezóne si napriek nepriaznivej domácej bilancii udržuje Slovan vyťaženosť svojej arény na úrovni 90%. Nárast počtu divákov bol do značnej miery spojený s nárastom tzv. nerezidentných divákov. 

Cieľom štúdie bolo kvantifikovať ekonomický prínos zápasov KHL pre mesto Bratislava, ktorý bol vyvolaný práve nárastom počtu divákov a ich výdavkov, čo sa jednoznačne potvrdilo. Pôsobenie Slovana v KHL prinieslo mestu a miestnym firmám dodatočné príjmy vo výške 3,8 mil. Eur, na ktorých sa návštevníci z ostatných častí Slovenska podieľali 2,7 mil. Eur a zahraniční hostia sumou 1,1 mil. Eur. Pochopiteľne, výdavky Bratislavčanov sa v súlade s metodikou do lokálnych ekonomických vplyvov nezapočítavajú.

“Na základe podobných výskumov v minulosti sme predpokladali, že usporiadanie veľkého športového podujatia v meste má pozitívne dopady aj na ekonomiku samotného mesta a regiónu,” 
povedal generálny manažér HC SLOVAN Bratislava Maroš Krajči“Teraz pôjde najmä o to, ako ďalej využiť potenciál účasti Slovana v KHL pre podnikateľské subjekty pôsobiace v meste, ako aj pre jeho obyvateľov.


Podľa ďalších zistení chodí na zápasy Slovana približne 54% divákov z Bratislavy, ďalších 16% z okolia hlavného mesta, vyše 26% z ostatných regiónov Slovenska a necelé 4% fanúšikov sú zo zahraničia. Podľa očakávania viac ako polovica hostí prišla z Ruska, nasledujú Česi, Ukrajinci a Chorváti. 

Prevažná väčšina nerezidentných návštevníkov zápasov Slovana cestuje do Bratislavy takmer výlučne kvôli návšteve samotného zápasu KHL. V Bratislave prenocovalo až 60% zahraničných návštevníkov, pričom z tých, ktorí prenocovali, polovica strávila v Bratislave jednu noc, 27% prespalo dve noci a takmer štvrtina strávila v metropole Slovenska tri noci a viac. 

Zatiaľ čo priemerné výdavky hokejového diváka z Bratislavy boli necelých 32 eur, návštevníci z ostatných častí Slovenska minuli v súvislosti s hokejovým zápasom takmer 40 eur a návštevníci zo zahraničia dokonca 130 eur. 

Celkove minuli návštevníci v Bratislave v súvislosti so zápasom KHL na Slovane 10,3 mil. Eur, z čoho Bratislavčania asi 4,6 mil. Eur, návštevníci z ostatných častí Slovenska 2,8 mil. Eur, návštevníci z okolia Bratislavy 1,6 mil. Eur a zahraniční hostia 1,2 mil. Eur. Najväčšou položkou boli výdavky na vstupenky na zápas, za nimi nasledujú výdavky na občerstvenie (1,9 mil. Eur), bary a kluby (0,8 mil. Eur), pohonné hmoty (0,7 mil. Eur). Medzi ďalšie významné položky patrí ubytovanie, potraviny, doprava a suveníry.

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11