Logo

Správy

My Hockey Odyssey – part I.

0 0

Náš spolupracovník Jon Rowson píše o tom ako sa dostal k fandeniu pre Slovan.

$article->fk_main_image->title

(slovenský preklad pod anglickým textom)

I’ve only recently started writing for HC SLOVAN Bratislava, mainly translating player news and other press releases from the original Slovak versions. However, my experience with hockey stretches back a long way, both in my native England, as well as my interest in central European hockey.

My first experience with Central European hockey came in 2006, when I accompanied my father on a business trip to Zlín in the Czech Republic, and we were taken to a game between Zlín and Kladno. There was something different to it than in the British game. There was more speed, more excitement. I watched some NHL games on the television back in England, but that never really captured my imagination, but I was in awe of players like Petr Leška and Jaroslav Balaštík. My father’s business also took him to Slovakia, and mainly Košice. We would go to the games there, and the first game I can remember seeing was in roku 2007, where we saw Košice play HC Slovan. Whilst many would expect me to support Košice, I left the Arena with the desire to buy a Slovan jersey. I had seen Marek Uram dominate, with his long black hair flowing as he burst down the wing. There was something about him and something about the team which I found really appealing. As soon as I was back in England, I was browsing eBay trying to find a Slovan jersey, and eventually picked up a lockout jersey of Miroslav Šatan, which I still have hanging on my wall back in Birmingham.

This year I moved to Nottingham due to University, which has seen my interest in the British game decrease, and my hockey interests switch wholly to Central Europe. With SLOVAN now joining the KHL, it means that I get to see a team that I not only write about, but support with a real passion playing in the second best league in the world. I haven’t managed to see a SLOVAN game in person for the past two years, but I can guarantee that I will make it over to the Slovnaft Arena at some point. Whilst the players that I saw on a terrible internet stream win the 2007 and 2008 championships, like Martin Hujsa, Marek Uram, Miro Lažo, Martin Kuľha and Sasu Hovi have mostly moved on, Slovan still remains a team whose results I always check the morning after games, and always try to watch when I can.

Who knows what next year has in store for Slovan, but they’ll always have a fan on this side of the English Channel cheering them on.

Len nedávno som začal písať pre Slovan, ale moje skúsenosti s hokejom sa datujú daleko do minulosti. A to nielen pokiaľ ide o anglický hokej. Aj môj záujem o stredoeurópsky hokej má dlhú históriu.

Moju prvú skúsenosť s európskym hokejom som získal v roku 2006, keď som doprevádzal otca na služobke do Zlína. Boli sme pozvaní na zápas Zlín vs. Kladno. Bolo to niečo úplne iné ako anglický hokej. Omnoho rýchlejšie a vzrušujúcejšie. Zvykol som už pred tým sledovať zápasy NHL doma v Anglicku, ale nikdy ma to nejak zvlášť “nezobralo”, avšak hráči ako Petr Leška, alebo Jaroslav Balaštík ma priam ohúrili. Služobky môjho otca viedli aj na Slovensko a to najmä do Košíc. Tam sme tiež zvykli chodiť na hokej a prvý zápas na ktorý si dokážem spomenúť bol v 2007 keď Košice hrali proti Slovanu. Väčšina ľudí by predpokladala, že budem fandiť Košiciam, ale v ten deň som odchádzal zo Steel Arény s túžbou po drese Slovana. Videl som Mareka Urama presadzovať sa po krídlach s ľahkosťou a čiernymi vlasmi vlajúcimi spod prilby. On ale aj celý tím na mňa zapôsobili - bolo na tom niečo charizmatické - čím si ma získali. Hneď ako som sa vrátil domov, začal som na eBay hľadať dres Slovana, ktorý by som mohol kúpiť. Nakoniec som si vybral dres Mira Šatana z “lock-outovej” sezóny, ktorý stále visí na stene mojej izby.

Tento rok som začal študovať na Univerzite v Nottinghame a môj kontakt s anglickým hokejom sa mierne vytratil a preorientoval som sa celkom na ten stredoeurópsky. To, že sa Slovan presúva do KHL znamená, že budem mať možnosť vidieť tím pre ktorý píšem a zároveň mu veľmi fandím, hrať druhú najlepšiu ligu sveta! Za posledné dva roky sa mi nepodarilo vidieť Slovan hrať naživo, ale môžem vás ubezpečiť, že túto sezónu sa to zmení! Napriek tomu, že hráči ako Hujsa, Kuľha, Uram, Lažo či Hovi, ktorých som obdivoval v sezónach 2007 a 2008 a na otrasnom internetovom prenose sledoval ako vyhrávali tituly, sú už preč, Slovan stále zostáva tímom ktorého výsledky pravidelne sledujem a snažím sa pozrieť si živý prenos vždy ked sa dá.

Kto vie čo nadchádzajúca sezóna prinesie pre Slovan? Ale jedno je isté – vždy budú mať minimálne jedného fanúšika na druhej strane kanála La Manche, ktorý im bude fandiť.

(Pozn. - v ďalšom diely sa dozvieme ako sa rodený angličan vôbec dostane k hokeju ako takému v krajine, kde vládne futbal)

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11