Logo

Správy

Milan Kužela bude vo finále držať palce sympatickým Fínom

0 0

Má na to dva dôvody...

Šesťdesiatpäťročný odchovanec bratislavského Slovana a majster sveta z MS 1972 v Prahe Milan Kužela bude v nedeľu 15. mája vo finále 75. MS v Bratislave Švédsko - Fínsko držať palce Fínom.

Má na to dva dôvody. Prvým je fakt, že Fíni sú mu o päť percent sympatickejším mužstvom ako Švédi. A druhým dôvodom je skutočnosť, že dlhoročná opora "belasých" má so Švédmi od MS 1974 v Helsinkách nevyrovnaný účet. Predchodcovia súčasných reprezentantov "Tre kronor" v hlavnom meste Fínska Pospíšila a spol. pripravili o zlaté medaily. "Severský hokej sa mi páči. A je jedno, či je to švédsky alebo fínsky. Videl som niekoľko zápasov Fínov aj Švédov. Obe mužstvá ma zaujali svojim pohybom, výborným korčuľovaním, kombináciou a častou streľbou. Preto som si vedel predstaviť, že by aspoň jedno z týchto mužstiev mohlo hrať finále," reagoval na otázku bývalý dlhoročný kapitán Slovana, ktorý "belasých" v sezóne 1978/1979 priviedol k historickému majstrovskému titulu vo vtedajšej spoločnej federálnej lige.

"Na hre oboch mužstiev sa mi najmä páči ich celoplošné pokrytie klziska. Obe mužstvá majú klzisko perfektne pokryté. Ich nebezpečné útoky mali na týchto MS hlavu a pätu. Ich akcie boli perfektne a do detailov premyslené. Neboli to náhodné akcie - a najmä takmer vždy boli dotiahnuté až do konca, čiže boli zavŕšené streľbou," charakterizoval 86-násobný československý reprezentant herný prejav tohoročných finalistov svetového šampionátu v Bratislave a Košiciach. Podľa hráča, ktorého v roku 1973 vyhlásili za najlepšieho pravého obrancu v československej lige, rozhodujúce pre vývoj a osud finálového duelu 75. MS medzi Švédmi a Fínmi budú výkony brankárov - a výkony rozhodcov.
  " Švédsky brankár Fasth sa mi zdá lepší. Ale veľmi môžu finále ovplyvniť aj rozhodcovia," tvrdil Milan Kužela a pokračoval: "Podľa toho, čo som na MS videl, nedá sa povedať, že by na takejto vysokej úrovni práve rozhodcovia boli bez chyby. Samozrejme, každý je omylný. Ale chyby a omyly, ktorých sa dopustili vo viacerých zápasoch, sa tiež podpísali pod ich priebeh i výsledok."

Rodák z Bratislavy na margo rozhodcovských omylov uviedol čerstvý príklad zo zápasu Rusko - Kanada (2:1), keď Kovaľčuka pred kanadskou bránkou zranil hokejkou spoluhráč a Kanaďan bol vylúčený na 2 + 2 minúty. "Bolo jasne vidieť, že Kovalčuka zranil spoluhráč. Vlastný hráč nešťastne zraní kolegu z reprezentácie a kanadský hráč ide na štyri minúty na trestnú lavicu. Čiarový rozhodca, ktorý bol toho svedkom prerušil hru a ukázal na bully. A hlavný rozhodca túto situáciu posudzuje až od červenej čiary - a vyhodil Kanaďana na štyri minúty von," neskrýval Milan Kužela svoje rozčarovanie nad chybným verdiktom rozhodcu ani s odstupom niekoľkých hodín od tohto merania.

"Komu dávam väčšie šance a prečo? Prečo to je dosť taká ťažká otázka. Osobne však verím Fínom. Sú mi sympatickejší ako Švédi. Navyše, na Švédov mám ťažké srdce ešte z čias, keď som hrával v národnom mužstve," konštatoval štvornásobný účastník svetových šampionátov v hokeji. "Švédi nás viackrát pripravili na MS o tú najcennejšiu medailu. Vo Fínsku 1974 sme Rusov porazili 7:2. A potom Švédi na nás vybehli a porazili nás. Oni vedeli na nás hrať. Vtedy sa hralo ešte na odvety a v druhom zápase s Rusmi a najmä so Švédmi nás podrazil hlavný rozhodca Kompalla. Nemec, čo sa narodil v Poľsku. Ten nás svojimi verdiktmi totálne odrovnal. Doslova podrezal. Rusi zranili nášho Martinca a Kompala nič. Navyše Jardu Holíka vyhodil na trestnú lavicu za nič a potom mu ešte pridal desať minút za protesty. Tam nás Švédi a Kompalla obrali o zlaté medaily. Takže preto sú mi Fíni sympatickejší ako Švédi. Navyše, vo Fínsku sa nám vždy hralo lepšie ako vo Švédsku," dodal spoľahlivý obranca, ktorý v Slovane Bratislava za 16 ligových sezón stihol odohrať 532 majstrovských zápasov, v ktorých dal 62 gólov.

 

sita, tm

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11