Logo

Správy

Marko Daňo - profil

0 0

Náš prvý výber v drafte KHL

$article->fk_main_image->title

Post: útočník
Držanie hokejky: Ľavé
Narodený: 30. novembra 1994 (Eisenstadt, Rakúsko)
Výška: 180 cm
Váha: 83 kg
Odchovanec: HK Dukla Trenčín
Aktuálny klub: HK Dukla Trenčín
Reprezentácia: U18, U20

Charakteristika Oldřicha Štefla, športového riaditeľa HC SLOVAN: Marko je všestranný útočník, ktorému vyhovuje najmä hra na pozícii centra. Je nebezpečný pred bránou, na svoj vek až neuveriteľne odolný voči tvrdej fyzickej hre a má slušnú techniku. Z draftovaných hráčov má nepochybne najväčšie šance zahrať si KHL už v najbližšej sezóne.

Hokejové začiatky

"Korčulovať som začal keď som mal tri roky. V tom čase so mnou chodila na štadión mamina, pretože otec hral vtedy v Česku a nemohol byť každý deň doma. Na tie časy si už ani veľmi nespomínam, predsalen to už bolo dávno. Vzorom mi bol stále otec."

Syn bývalého slovenského reprezentanta Jozefa Daňa, ktorý za Duklu odohral štyri sezóny, sa k dorastu pripojil v priebehu roka 2009. Vo veľmi mladom veku ho tréneri vyskúšali v konkurencii osemnásťročných hokejistov a Marko sa nestratil. Úvodných päť zápasov mu prinieslo aj premiérový gól. Sezóna 2009/2010 už znamenala celkovo 36 odohratých duelov v drese trenčianskej osemnástky. Mladý center v nej zaznamenal 13 gólov a 12 asistencií. V tejto vekovej kategórií ešte Marko odohral deväť zápasov v ročníku 2010/2011 a tímu pomohol 17 bodmi. Skvelými výkonmi si tak vybojoval miesto v kádri juniorského tímu. Stihol tu odohrať 27 duelov s krásnou bilanciou 40 bodov za 18+22. Týmto sa hviezdna sezóna pre nádejného Trenčana ešte neskončila. Ako šestnásťročný si totiž odbil súťažnú premiéru v slovenskej extralige. Stal sa tak historicky tretím najmladším hráčom, ktorý vstúpil na klziská slovenskej najvyššej súťaže. Za dospelých nastúpil osemkrát a zaknihoval prvý bodík za jednu asistenciu.

"Zo začiatku som to mal v doraste dosť ťažké. Prechod zo žiackeho hokeja do toho dorasteneckého bol viditeľný, nepresadzoval som sa tak ako v žiackych kategóriách. Postupne sa to zlepšilo a prišli aj úspechy.  Medzi dorastencami sme s Duklou skončili druhí v lige, potom som prešiel do juniorky, kde ma vytiahol tréner Okuliar, ktorý neskôr odišiel do Nitry a trénovať nás začal Viliam Cacho. V juniorke sa mi herne darilo, z čoho som bol aj dosť prekvapený a niekoľko zápasov som v sezóne odohral aj za áčko Dukly. S juniormi sme v lige skončili na štvrtej priečke."

Slovenská reprezentácia

Po viacerých úspechoch v sezóne 2010/2011 čakalo na talentovaného Marka Daňa ďalšie príjemné prekvapenie. Obdržal totiž nomináciu na svetový šampionát do osemnásť rokov, ktorý sa na jar 2011 uskutočnil v Nemecku. Marko si tak z pozície najmladšieho hráča našej výpravy mohol užiť prvý významný turnaj. Na jeho výkonoch bolo jasne cítiť, že hrá s ľahkosťou a pred súperom nemá zbytočný rešpekt. Štyri body za jeden gól a tri prihrávky v šiestich stretnutiach proti kvalitným súperom, to je bilancia, ktorou sa môže pochváliť máloktorý hráč nášho výberu. Trenčiansky talent tak ukázal, že s ním do budúcnosti treba počítať.

"V reprezentácii som bol už od prvých výberov do pätnásť rokov.  Pre mňa je vždy veľká pocta a vážim si to, keď dostanem príležitosť reprezentovať. Stále sa snažím podať čo najlepší výkon aby som v každom zápase pomohol mužstvu k víťazstvu."

Marko Daňo dal o sebe vedieť aj počas minulej sezóny v drese Dukly Trenčín, kde napriek svojmu mladému veku (sezónu začal ako 16-ročný) solídne obstál a v 41 stretnutiach Slovnaft Extraligy si pripísal 13 bodov za 4 góly a 9 asistencií. 

Marko sa stal hviezdou slovenského tímu na tohtoročných Majstrovstvách sveta kategórie U18, divízie I., kde si slovenský tím vybojoval po roku opäť návrat medzi svetovú elitu. Stal sa najlepším hráčom Majstrovstiev v kanadskom bodovaní, kde si v piatich zápasoch pripísal 13 bodov za 10 gólov a 3 asistencie. Súčasne sa na základe rozhodnutia direktoriátu Majstrovstiev sveta stal najlepším útočníkom šampionátu.

Sedemnásťročnému trenčianskemu krídelníkovi pribudla do zbierky aj cena pre najlepšieho hráča slovenského výberu, o ktorej rozhodol tréner Ernest Bokroš. Daňa uznanie jeho kvalít formou viacerých cien potešilo, v prvom rade si však váži skutočnosť, že po ročnej pauze sa Slovensko na budúci rok opäť predstaví v A-kategórii. Posledným krokom bol vysoký triumf 9:2 nad Nórskom, ku ktorému Daňo prispel druhým hetrikom na šampionáte. "Individuálne ocenenia si samozrejme veľmi vážim, je to však len taká čerešnička na torte. Podstatný je titul a návrat medzi elitu. Nebola to ľahká cesta, zápas s Nórmi bol ťažký. Povedali sme si, že doň musíme vstúpiť lepšie ako do všetkých ostatných a to sa nám podarilo. Nóri nemali dobrého brankára, dali sme im deväť gólov a zaslúžene vyhrali," uviedol s tým, že k jeho gólovej produkcii nemalou mierou prispeli spoluhráči: "Som rád, že mi to tam tak padalo, ale naozaj to nie je len o mne. Chalani mi vytvárali šance a ja som v podstate dával góly do prázdnej bránky."

Svojimi výkonmi upútal aj trénerov reprezentácie do 20 rokov, ktorý si ho vybrali na Majstrovstvá sveta kategórie U20 (juniori), kde odohral šesť zápasov so štatistikou 1 gól a 2 asistencie.

Marko, Slovan si vás vybral v prvom kole draftu, čo sa očakávalo. Aké myšlienky vám prebehli hlavou, keď ste sa túto správu dozvedeli?
„Veľmi som sa potešil, keď mi agent v textovej správe oznámil, že ma Slovan draftoval. Vnímam to tak, že ak by som teraz išiel do Slovana, bol by to len ďalší krok smerom dopredu. Získal by som veľa nových skúseností. Slovan bude mať špičkový káder a popri týchto hráčoch by som sa toho určite veľa naučil.“


Je teda KHL najbližším cieľom, ktorý by ste chceli dosiahnuť?
„Určite áno. KHL je kvalitná liga, ktorá je úplne niekde inde ako tá slovenská, čo sa úrovne týka. Hrá sa tam iný štýl hokeja, proti sebe stoja kvalitní a vyrovnaní súperi. Všetko toto by ma posúvalo len vyššie a vyššie.“


Zámorie vás zatiaľ neláka?
„Podľa môjho názoru je KHL lepšia súťaž ako juniorská WHL. Myslím, že KHL by bola lepšia voľba, ak ostanem doma na Slovensku.“

autor: Jaroslav Maliňák, www.talenty-info.sk, SITA, TASR, www.hkdukla.sk

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11