Logo

Správy

Harvy má za sebou prvú sezónu

0 0

Maskot Harvy baví v SLOVNAFT Arene fanúšikov všetkých vekových kategórii a stal sa neodmysliteľnou súčasťou domácich zápasov Slovana.

$article->fk_main_image->title


Novinkou zápasov HC SLOVAN Bratislava sa od ročníka KHL 2013/2014 stál náš mimoriadne populárny maskot Harvy. Maskotovi, ktorý vznikal produkčne v kanadskom Quebecu vo firme Création Animation Mascottes vdýchli život slovenskí animátori, ktorí vzišli z letného kastingu. Práve oni, ktorých identita je prísne tajná a koordinátorka maskota Harvyho Zuzana Jánošová si v rozhovore pre hcslovan.sk spomenuli na začiatky Harvyho a priblížili, čo všetko náročná práca maskota obnáša.

Prečo ste sa prihlásili do kastingu na Harvyho?

Animátori: Prihlásiť sa na kasting bola pre nás výzva. Od malička sme veľkými fanúšikmi Slovana a sledujeme ho. Chceli sme teda spoznať zázemie klubu a vidieť ho aj z inej stránky ako len očami fanúšika z tribúny. Skĺbili sa dve veci do jednej. Oznam o kastingu nás teda zaujal, videli sme samozrejme aj možnosť posunúť sa niekam ďalej.

Čo bolo podstatné pri výbere animátorov?

Z. Jánošová: Dôležitá bola výška, do kostýmu sa neoblečie človek, ktorý má viac ako dva metre, no nemôže ho mať na sebe ani ten, čo má meter pädesiat. Zaujímala nás pohybová kultúra, či má tanečné vlohy, aký ma vzťah k Slovanu. Súčasťou boli aj korčuliarske zručnosti. Pýtali sme sa tiež, či sú záujemcovia flexibilní a budú môcť prísť vždy, keď bude treba.

Vie vaše okolie aká je Vaša práca na zápasoch Slovana?

Animátori: Rodina vie, čo robíme, no nevedia o tom ani blízki kamaráti. Môj otec to len zbežne zachytil, že to robím a povedal len: „Ok, rob a zabav sa,“.  Mama tá sa to dozvedela až po dvoch mesiacoch a zhodou okolností vtipným spôsobom, kedy spomenula, že videla na hokeji nejakého maskota a rozprávaním so mnou zistila, že v kostýme som ja. (smiech)

Z. Janošová: Utajenú identitu majú animátori dokonca v zmluvách a spoločnými silami sa nám darí ju udržiavať. Ďalšou dôležitou vecou je, že animátori v kostýme Harvyho v žiadnom prípade nemôžu rozprávať, čo tiež striktne dodržiavajú.

Ako ste si zvykali na prácu maskota?

Animátori: Ja osobne som od kastingu schudol 15kg. Trénovať som však neprestal, stále je čo zlepšovať. Práve kvôli tejto práci chodím pravidelne behať, plávať. Práca je to skutočne fyzicky náročná. Možno to vyzerá  ľahko, no behať v kostýme, ktorý váži 10kg a zabávať celý zápas fanúšikov nie je sranda.

Čo je náplňou práce koordinátora maskota?

Zuzana Jánošová: Na začiatku je to ochrana identity samotného Harvyho, ochrana animátorov. V deň zápasu je to koordinácia animátorov a Harvyho od príchodu na štadión, cez pohyb na štadióne počas samotného stretnuia. Pod koordiáciu tiež vybavovanie šatne pre maskota, jeho umiestnenie. Okrem iného tiež starostlivosť o kostým a jeho opravy, či šitia.  Ďalej sú to nácviky buď na ľade, alebo v hľadisku. Okolo Harvyho sa vytvoril úzky, veľmi dobrý kolektív ľudí. Majú rešpekt nie len ku mne, k maskotovi, ale aj k hokejovému klubu HC SLOVAN Bratislava. Myslím, že sme vybrali veľmi dobre a s prácou animátorov som veľmi spokojná.

Popíšte nám vašu prípravu na prácu animátora maskota?

Animátori: Zo začiatku sme sa pripravovali viac. Trénovali sme pohyby, choreografiu, behy po schodoch či státie na zábradliach. Bolo náročné naučiť sa behať, skákať a hýbať sa vo veľkých topánkach. Problémy robila tiež hlava Harvyho, ktorá má 2kg a ťahala dosť dopredu. Postupne sme si však zvykli.

Ako vyzerá zápasový deň animátora?

Animátori: Do SLOVNAFT Areny sa snažíme prísť aj tri hodiny pred zápasom a pred úvodným buly si aspoň hodinku pospať. V deň zápasu tiež konzumujeme len ľahšie jedlá, aby sme boli na náročný výkon 100% pripravení. Obliecť do kostýmu sa dá aj za päť minút. (smiech) Začíname s ním však zhruba 15 – 20 minút pred začiatkom každého zápasu.

Aký zážitok vám počas sezóny utkvel najviac v pamäti?

Animtori: Pozitívnych zážitkov je veľa. Harvyho si obľúbili hlavne deti, ktoré neváhajú prejsť cez niekoľko sektorov a predrať sa cez dospelých, len aby si ho chytili, odfotili sa s ním. Pekný moment bol tiež, keď deti priniesli pre Harvyho putovnú mincu, alebo namaľovali obraz.

Stíhate sledovať aj samotný priebeh zápasu?

Animátori: Keď v zápase padne gól tak to vnímame. Stav zápasu však presne nevieme, väčšinou si sledujeme len čas, ktorý zostáva do konca tretiny. Často sa stalo, že inkasovaný gól sme ani nezaregistrovali. Väčšia koncentrácia musí byť z hľadiska výsledku a času v tretej tretine, kedy sa v záverečných minútach presúvame k ľadu a v prípade víťazstva absolvuje Harvy záverečnú ďakovačku s hráčmi.

Beriete inšpiráciu aj sledovaním maskotov na iných štadiónoch?

Animátori: V ruskej KHL sa inšpirácia hľadá ťažko, keďže veľká väčšina funguje len cez prestávky, zatiaľ čo my pracujeme každú tretinu. Čo sa týka pohybov, výrazne pomohli kanadskí animátori, ktorí boli v Bratislave prítomní na úvodných štyroch domácich zápasoch základnej časti KHL a veľa sme sa od nich naučili.

Čo robí animátor počas prestávky?

Animátori: Pravdepodobne to čo hokejisti. (smiech). Cez prestávky maskot naberá energiu. Animátor príde do šatne po tretine, ktorú celú odmaká úplne mokrý, v šatni sa vyfénuje studeným fénom. Počas prestávky dopĺňa výhradne iba tekutiny, neje. Za zápas vypijeme zhruba dva litre tekutín. 

Končí práca maskota bezprostredne po stretnutí?

Animátori: Po skončení zápasu, ďakovačke máme ďalšie – technické povinnosti. Kostým si animátor v šatni vyzlečie a po každom zápase ho dávame prať.  V priebehu nasledujúceho dňa sa dohodneme , vyzdvihneme ho a dávame ho sušiť. Zvlášť sa perie hlava, ktorú musíme umývať ručne, keďže v práčke by sa zničila.

Únava príde asi aj deň po vystúpení...

Animátori: Osobne som si na začiatku pre vyčerpanosť musel zo svojej práce brať dovolenky, postupne si telo zvyklo. Druhý deň sa ale snažíme oddychovať, dobre sa vyspať.

Na ľade sa stretávate s našimi hráčmi, ktorý hráč má k maskotovi blízko?

Animátori: Najviac maskota vníma asi Martin Štajnoch a brankár Jaro Janus. Jaro vychádza z kabíny pred zápasom ako prvý a neodpustí si nikdy nejaký vtipný komentár. Do Harvyho často zabŕda aj Libor Hudáček, ktorému to však náš maskot vždy patrične vráti. (smiech).

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11