Logo

Správy

Fínsko-Slovensko 3:1 v prvom prípravnom zápase pred MS

0 0

Dnes odveta

Slovenská hokejová reprezentácia prehrala v piatkovom prípravnom zápase v Lahti s domácim Fínskom 1:3. Hráči Suomi prekonali reprezentačného debutanta Lukáša Škrečka dvakrát v prvej dvadsaťminútovke v presilových hrách, najskôr sa presadil v 109. sekunde Pasi Puistola a potom v 17. min aj Masi Marjamäki. Slováci sa síce snažili, v ich hre však bola vidieť ešte určitá nezohratosť a brankára Nika Hovinena nedokázali aj napriek viacerým možnostiam prekonať. V 49. min pridal ďalší fínsky gólový úspech skúsený Immonen, v závere pri power-play korigoval na konečných 1:3 svojím siedmym reprezentačným gólom Štefan Ružička. Slovensko prehralo v 22. vzájomnom zápase s Fínskom štrnástykrát. Oba tímy sa v rámci projektu Euro Hockey Challenge stretnú v odvete v sobotu od 15.00 SELČ v Kouvole.

Fínsko - Slovensko 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)
Góly: 2. Puistola (Immonen, Pesonen), 17. Marjamäki (Pesonen, Nordlund), 49. Immonen (Puustinen, Pesonen) - 59. Š. Ružička (Šatan, V. Baláž)
Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Björk, Sjöqvist (obaja Švéd.) - Korteniemi, Vikman (obaja Fín.), 4006 divákov

Fínsko: Hovinen - Hietanen, Puistola, Mäenpää, Jalasvaara, Nordlund, Järvinen, Leimu, Pukka - Puustinen, Immonen, Pesonen - Donskoi, Komarov, Rajala - T. Koskiranta, J. Koskiranta, Marjamäki - Peltola, Kemppainen, Strömberg
Slovensko: Škrečko - Podhradský, Graňák, Sersen, Lintner, Švarný, Cebák, Ďaloga - Šatan, J. Mikúš, V. Baláž - Š. Ružička, Surový, Radivojevič - Dej, Cibák, Bartovič - Tybor, Češík, J. Sýkora - T. Klíma

Obratní Fíni začali od úvodu aktívne a vďaka výbornému korčuľovaniu získali od prvých minút na ľade prevahu. Po 95 sekundách hry putoval na trestnú lavicu za držanie Tomáš Surový a domácim stačilo 14 sekúnd na prvý gól, keď po kombinácii s Pesonenom prekonal reprezentačného debutanta Lukáša Škrečka Pasi Puistola. Fíni aj naďalej boli ofenzívnejší a slovenská obrana mala čo robiť. Domácich síce k priamym strelám na Škrečka nepúšťala, ale neustále sa musela mať na pozore. Zverenci kouča Glena Hanlona počiatočnú nervozitu zo seba zhodili a začali aj častejšie strieľať. Brankár Hovinen však všetky pokusy videl a puk za svoj chrbát nepustil. Fínom vyšla aj druhá presilovka, v ktorej sa presadil Masi Marjamäki.

Slováci začali v druhej tretine lepšie korčuľovať a viac sa tlačili pred bránku súpera. V koncovke im však stále chýbala potrebná väčšia efektivita. Slovenskí hráči boli v ofenzíve odvážnejší, ale museli si dávať pozor aj na výpady súpera. Škrečko zlikvidoval dobrý pokus Komarova. V 33. min sa vo vlastnom oslabení dostal do nájazdu Ružička, ale pozorného Hovinena neprekonal. O pár sekúnd mal možnosť na reparát, ale ani tentoraz nezakončoval úspešne. Na hre slovenského tímu sa v istých fázach prejavovala menšia zohratosť a striedali dobré momenty so slabšími. V 38. min poslal presný pas cez útočnú tretinu Baláž na Šatana, ale na jeho strelu z prvej stihol Hovinen zareagovať. 

V úvode tretej tretiny musel Škrečko vyriešiť pri domácej presilovke ošemetnú situáciu po akcii Immonena. Po nedorozumení vo fínskej defenzíve mal v 49. min gól na hokejke Češík, ale ani on sa nedokázal presadiť. Na opačnej strane zabudli slovenskí obrancovia na Immonena, ktorého skvele našiel Pesonen. Skúsený útočník Kazane si slovenského gólmana vychutnal a zvýšil na rozdiel troch gólov. Slováci ešte skúsili niečo so zápasom urobiť, v 55. min po aktivite Mikúša poskakoval puk v bránkovisku. Na opačnej strane ukázal svoje kvality pri domácich šanciach aj Škrečko. Slováci mali v závere možnosť presilovej hry, tréner Glen Hanlon odvolal aj brankára Škrečka, pri power-play sa napokon presadil Štefan Ružička a znížil na 1:3. Slovenskí hráči pokračovali v hre bez gólmana, avšak s výsledkom už nič neurobili.

Jukka Jalonen (tréner Fínska): "S našou hrou môžeme byť spokojní, potešila ma najmä efektivita v prvej tretine. Tie dva góly boli dôležité pre ďalší vývoj stretnutia."

Štefan Ružička (útočník SR, autor jediného gólu SR): "Trochu nás zaskočil fínsky nástup do zápasu a vysoké tempo. Postupne sme sa dostávali do rytmu a od polovice zápasu sa to zlepšovalo. Mal som dobrú šancu už v oslabení v druhej tretine, ale zle som zakončil. V závere som skóroval, bolo to však aj o šťastí. Tento duel nám veľa dal a musíme sa z neho poučiť. Odveta už bude iná."

jk, sita

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11