Logo

Správy

Exkluzívny rozhovor so Štefanom Mikešom- 1.časť

0 0

"Tímy, ktoré majú vopred trvalo poskladané útoky sú v dnešnom hokeji nepružné a neadaptabilné na zmeny hlavne v play-off"

$article->fk_main_image->title

Krátko po zápase s Martinom, ktorí naši hráči zvládli a vyhrali 3:0 (zápas sa hral 22.12) sme si sadli s trénerom Štefanom Mikešom, aby sme sa porozprávali o prvej polovici sezóny, no aj o viacerých otázkach, ktoré vás ako fanúšikov zaujímajú. Rozhovor sa niesol vo veľmi príjemnom duchu, tréner A mužstva bol počas celého interview úprimný a s rozvahou odpovedal na každú jednu otázku. Pár otázok ho zaskočilo, pár bolo takých, že by sme sa o nich mohli rozprávať oveľa dlhšie a aj tak by ostalo vela nezodpovedaného. Sme radi, že si na hcslovan.sk môžete prečítať exkluzívny rozhovor s trénerom, ktorý kompletne prebudoval náš Slovan.

Štefan Mikeš a jeho hodnotenie doterajšej časti sezóny

1. Polovica sezóny je za nami, ako by ste zhodnotili jej priebeh z vášho pohľadu?

“Treba priznať, že sme sa na úvod nerozbiehali tak, ako sme si predstavovali, to je asi každému jasné. Mojim zámerom však nebolo, aby fungovalo všetko hneď od začiatku, ale postaviť dobré a pevné základy, z ktorých sa následne všetko odvíja. Určite tam boli aj objektívne príčiny, prečo bol ten úvod sezóny nie najlepší. Mali sme veľa zranených útočníkov, čo sa odrzkadlilo aj na výsledkoch, museli sme kompletne meniť zostavu. Stratili sme body, keď sme strelili nula gólov alebo alebo len jeden gól! Druhou vecou je, že máme komplet prebudovaný káder. Je tu veľmi veľa mladých a šikovných hráčov. Povedal by som, že tento Slovan je najmladším Slovanom za posledné sezóny.”

2. Darí sa vám plniť vaše predsavzatia pred začiatkom sezóny podľa vašich predstáv?

“Myslím si, že áno. Postavili sme dobré základy, ktoré sú veľmi dôležité. Veľa mladých hráčov dostalo šancu ukázať sa, možno dokonca viac ako predpokladali, čo sa im môže v budúcnosti veľmi zísť, posunuli sa v kariére o krok vpred a tak to má byť.”

3. Ako vidíte spätne váš koncept budovania útočných trojíc?

“V útoku zohrali faktory dve veci. Prvá- hráči musia prejsť počas sezóny určitým vývojom. Treba povedať, že objektívne sme to zo začiatku mali aj veľmi ťažké, keď sa nejaká formácia rozbiehala, vždy do toho vstúpil faktor zranenia a formácia sa rozpadla. Dodnes vlastne tím skladáme a reagujeme na zdravotné problémy v mužstve, veď s výnimkou Tomáša Bulíka si každý prešiel určitou etapou, keď bojoval s menšími či väčšími zdravotnými problémami. Po druhé- je veľmi dôležité, aby sa hráči spoznali na ľade. Tímy, ktoré majú vopred trvalo poskladané útoky sú v dnešnom hokeji nepružné a neadaptabilné na zmeny hlavne v play-off. Keď sa pozriete na koncept budovania útoku v starej ruskej škole a v dnešnej kanadsko- americkej NHL, je to obrovský rozdiel. My máme svoju cestu, ktorá je budovaná tak, aby tím víťazil v tej časti sezóny, ktorá je najdôležitejšia.”

4. Aké rezervy vidíte v hre mužstva? Na čo sa chete sústrediť v druhej polovici sezóny?

“Strieľame málo gólov, čo by som definoval ako najväčšiu rezervu mužstva. Treba zlepšiť efektivitu hry, či už sa jedná o finálnu prihrávku alebo variablilitu zakončenia. Premieňame šance, až keď sme v laufe a hra sa nám darí. Vedúci gól súpera je pre nás až príliš zaťažujúci. Príčínou je aj mládosť mužstva s tým spojená aj neskúsenosť jednotlivých hráčov. Mladí hráč nepremení v zápase jednu šancu, nedá gól a psychicky ide dole. Čo sa týka defenzívy, rezervy máme určite v bránení oslaboviek. “

5. Ako ste spokojní s mladými hráčmi? Máte výhodu v tom, že ste väčšinu z nich trénovali v 20tke a dobre sa navzájom poznáte?

„Nepovedal by som, totiž, všetko má svoje výhody aj nevýhody.Výhodou je určite, že štartová čiara vzájomného poznania bola hneď od začiatku posunutá, no sezóna je dlhá a k poznaniu by tak, či tak prišlo. Viem, že naši mladí hráči majú perspektívu, snažíme sa im dávať veľa príležitostí, aby hokejovo rástli. Treba si však uvedomiť, že vrchol sezóny nemá byť v októbri alebo v auguste. Od začiatku máme zranených viacero útočníkov, v našej zostáve nastúpilo už do 10 mladých hráčov narodených v deväťdesiatych rokoch - toto je pre nich veľké pozitívum.“

6. Proti ktorému tímu sa vám vedie mužstvo najlepšie?

“Povedal by som to inak. Mám rád zápasy proti silným súperom, ktorí vzbudzujú rešpekt. V takýchto zápasoch rozhodujú maličkosti, všetko v našej hre musí sedieť stopercentne a priznám sa, že na takéto zápasy sa veľmi teším. Mám rád taktickú disciplínu hlavne v defenzíve. Naopak, neznášam rybníkový hurá hokej, chaotickú hru bez konceptu. Z takej hry mám veľmi zlé pocity a nie som spokojní.”

7. Vonku sa zdá, že dosahujeme lepšie výsledky ako doma. Čo je príčinou?

“Štatisticky to neplatí, ale niečo na tej otázke je. Je však za nami určitý čas a dobrá  bilancia vonku určite niečo naznačuje- doma hrajú súperi proti nám otvorenejší hokej, kedy my máme v útočnej faze hry viac priestoru. Určite to súvisí aj s tým, že máme relatívne mladý útok. Tlak na toto mladé mužstvo je doma veľký. Doma musíme vyhrať a hrať tak, aby sme uspokojili všetkých fanúšikov, čo našim hráčom zviazuje ruky. Veľa skúsených a starších hráčov bolo zranených, nemal v tom čase mladých kto ťahať a pomôcť im v napredovaní. Na záver by som však povedal, že uvidíme, ako to bude v ďalšej časti sezóny, no myslím si, že postupne sa to začne preklápať a doma budeme hrať oveľa uvoľnenejšie.”

8. Proti silným tímom dosahujeme skvelé výsledky. Papierovo slabší súperi nám však často robia problem. Je to chýbajúcou motiváciou hráčov? V čom vidíte problém vy?

“Rozhodne to nesúvisí s motiváciou. Chalani sú nabudení na každý zápas. Samozrejme, že tá nálada pred veľkým zápasom je iná, no aj v ostatných zápasoch sú hráči motivovaní. Budem sa opakovať, no súvisí to aj s tým, že máme naozaj mladé mužstvo, keďže starší útočníci prechádzali zraneniami. Stabilita výkonov ešte nie je na stopercentnej úrovni, mladí sú psychicky labilnejší ako starší a skúsení hráči. Určite by som však nepovedal, že mužstvo nechce. Významnú rolu zohrávajú mnou spomínané faktory.”

9. Kedy vám bolo na lavičke najťažšie?

“Priznám sa, že si nespomínam na žiaden špecifický zápas. Bolo viacero momentov, key mi bolo ťažko na striedačke, ale nejaký taký, že by sa mi vryl do pamäti nie. Všetko to však súvisí s prehrami. Snažím sa však myslieť pozitívne a veriť tomu, čo robím. Som vždy presvedčený, že moja robota prinesie ovocie a tvrdá drina bude zúročená. Musíme pozitívne myslieť dopredu, určite je rozdiel v tom, ako to vidím ja zo striedačky, ako to vidíte vy a ako to vidíe bežný fanúšik.”

So Štefanom Mikešom sa zhováral náš internetový manažér Jakub Kováč, druhá časť rozhovoru bude zverejnená 29.12.2011. Rozhovor je autorizovaný, Štefan Mikeš nijak obsahovo text nezmenil.

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11