Logo

Správy

Cieľom je postup do playoff

0 0

S hlavným trénerom Rostislavom Čadom sme sa rozprávali pred štartom spoločnej prípravy na ľade.

$article->fk_main_image->title


Od skončenia sezóny v KHL ubehlo niekoľko mesiacov. Ako ste trávili čas v tomto období?

Po skončení sezóny som pozorne sledoval prípravu slovenského národného mužstva pred majstrovstvami sveta. Týždeň som bol aj na majstrovstvách sveta v Helsinkách. Taktiež som pravidelne chodil do Bratislavy, kde sme s vedením klubu konzultovali možnosti kádra na novú sezónu. Jediná dovolenka, ktorú som mal, bol týždenný pobyt v južnom Švajčiarsku, kde som trénoval. (HC Ambri-Piotta, poz. red.)

Je to vaše obľúbené miesto?

Áno, je to tak. Chodievam tam každý rok.

Kedy ste sa vrátil?

Vrátil som sa tesne pred vyhlásením ankety „Zlatý puk“, teda asi dva týždne dozadu.

Práve v tejto ankete vás v kategórii „tréner roka“ zdolal kormidelník extraligového majstra HKM Zvolen Peter Mikula.

Áno, viem o tom, dočítal som sa. Čo k tomu povedať... Je to výsledok. (úsmev)

Spomínali ste majstrovstvá sveta. Určite ste sledovali hlavne výkony svojich zverencov. Ako by ste ich zhodnotil? 

Ja sa priznám, že som predovšetkým sledoval tri mužstvá a to slovenské, české a ruské národné mužstvo. Musím povedať, že najlepší dojem na mne zanechalo mužstvo Slovenska, kde mal Slovan veľké zastúpenie. Dovolím si tvrdiť, že všetci hráči, ktorí sa zúčastnili majstrovstiev sveta zo Slovana Bratislava určite nesklamali. Som rád, že im pôsobenie v KHL niečo dalo a prejavilo sa to aj v ich výkone.

Mužstvo sa pod vaším vedením hneď v premiére v KHL prebojovalo do playoff. V úvodnom kole vyraďovacej časti sme ale nestačili na Dinamo Moskva a podľahli mu 0:4 na zápasy. Ako s odstupom času hodnotíte uplynulú sezónu?

Celú sezónu hodnotím pozitívne, pretože ten základný cieľ sme splnili. V prvom roku sme sa prebojovali do playoff. Musím povedať, že sme počas celej sezóny nemali výraznú hernú, výsledkovú či bodovú krízu. Čo sa týka Play-Off, narazili sme na toho „najhoršieho“,  respektíve najťažšieho možného súpera, ktorý má konsolidované a silné mužstvo, ale trúfam si tvrdiť, že sme proti nim určite nesklamali.

Akým spôsobom ste dokázal hráčov držať na tak vysokej výkonnostnej úrovni, bez výrazných výkovov počas celej sezóny?

Tak ja si myslím, že je to predovšetkým zásluha hráčov. Tak ako som predtým povedal, hráči k prvému roku pristúpili zodpovedne, profesionálne, s veľkou motiváciou a odvahou. Tieto aspekty si udržali počas celej sezóny a preto ten výsledok bol taký aký sme chceli.

Vstupujeme do našej druhej sezóny v KHL. Hovorí sa, že práve tá býva najťažšia, súhlasíte?

Ja určite očakávam, že v tejto sezóne sa od nás bude očakávať minimálne rovnaký výsledok ako v tej predošlej, teda postup do playoff a už od začiatku na nás tento cieľ vytvára určitý tlak a vždycky je ťažké ten výsledok obhájiť ako ho spraviť prvý krát. Táto skutočnosť bola v športovom odvetví, a teda hlavne v hokeji, potvrdená niekoľkokrát.

V premiérovej sezóne sme sa prebojovali do play-off KHL a v ďalšom ročníku sa bude očakávať nielen postup do vyraďovacej časti, ale ešte niečo navyše. 

Ja sa budem stále držať tej skromnosti s ktorou sme minulý rok začali a s ktorou sme minulú sezónu zvládli. Ja si myslím, že nemôžeme myslieť, jednať a konať v Bratislave inak. Takže sme si vytýčili ten prvý cieľ, to znamená playoff a pokiaľ sa nám to podarí naplniť a zrealizovať budeme sa zaoberať eventuálne aj niečím ďalším.

Tím sa posilnil hlavne v obrane a to Martinom Škoulom a Jánom Brejčákom, do útoku pribudol Tomáš Netík. Aké budú ich úlohy v tíme?

Tak prišli dvaja skúsení hráči, Martin Škoula a Tomáš Netík ktorí už v minulosti preukázali v KHL dobrú výkonnosť a výsledky a to isté očakávame do nich aj v našom mužstve. Martin Škoula je skúsený hráč, hrajúci veľmi dobre v defenzíve a úspešnú defenzívnu činnosť od neho očakávame aj v Slovane. Tomáš Netík sa v útočnej fáze vždy presadzoval, strieľal góly a je nebezpečný v útoku a ja dúfam, že inak to nebude ani v HC SLOVAN.

Richard Mráz podpísal trojročný kontrakt. Plánujete ho zapracovať do A tímu? 

Všetci hráči, ktorí prišli do Slovana, či už skúsení alebo mladí, boli angažovaní preto, aby sa zapracovali a presadili v základnej zostave Slovana Bratislava a týka sa to aj Richarda Mráza.

Je o vás známe, že študujete nové metódy a postupy tréningového procesu či taktiky. Pripravil ste si pre hráčov aj tento rok niečo nové, čím ich prekvapíte?

Samozrejme, pripravil som si niektoré nové cvičenia, ktoré reflektujú súčasný trend svetového hokeja. Predovšetkým pôjde o cvičenia zamerané na štandardné situácie, najviac však na presilové hry.

Aký mikrocyklus ste zvolili počas spoločnej prípravy, ktorá štartuje dnes. Ako často budú hráči v tréningovom zaťažení?

Budeme trénovať tri krát denne. To znamená, že dopoludnia bude 45 minútová suchá príprava, teda posilovňa a rozvoj sily, a dve hodiny ľadu. Popoludní budeme 90 minút na ľade. Takto budeme pracovať do konca mesiaca Júl bez ohľadu na to či bude v ten deň zápas alebo nie. Nebudeme robiť v tomto ohľade rozdiely.

V lete sa opäť stretneme s kvalitnými súpermi zo škandinávskych líg, Spartakom Moskva, Novgorodom a oboma pražskými „S“ (Sparta, Slávia). Ste spokojný s týmito súpermi?

Zvolili sme úspešný model z minulého roku. Ja si myslím, že sú to mužstvá, ktoré hrajú rýchli a agresívny hokej, ktorý dokáže preveriť naše schopnosti a možnosti. Sme radi, že budeme mať možnosť stretnúť sa v príprave aj s ruskými mužstvami, nakoľko je veľmi ťažké ich na prípravné zápasy získať.

KHL začíname túto sezónu na tripe v Donecku, pokračujeme v Moskve so Spartakom, nasleduje Minsk a nakoniec Záhreb. Akí sú to súperi na rozbeh sezóny?

Ťažko povedať. Je treba si uvedomiť, že na začiatku sezóny sú všetky mužstvá plné síl a optimizmu, ktoré si prinášajú do novej sezóny a rozdiely medzi tými silnými a slabšími mužstvami sú na začiatku sezóny naozaj minimálne o čom sme sa mohli presvedčiť pred rokom aj my. Záhreb bude hrať severoamerický štýl hokeja. V jeho kádri je veľa zámorských hráčov a tak tomu bude prispôsobená aj ich hra. Treba tiež počítať s nováčikovským nadšením a entuziazmom, ktorý ich bude hnať v pred.

Trénujete už niekoľko rokov. Popíšte nám vašu príprava na zápas? Čo všetko to obnáša?

Vstávam skoro ráno aby som bol na štadióne prvý. Študujem si poznámky, ktoré som si zapísal pri rozbore hry súpera cez videozáznam, ktorý mám k dispozícii. Sú to štandardné situácie, teda presilovka, oslabovka, postavenie hráčov na vhadzovaniach, ofenzíva a defenzíva súpera. Ak sa nejaký hráč zraní, je potrebné na jeho miesto doplniť adekvátnu náhradu a teda vyberáme z možností, ktoré sú k dispozícii. Máme tréning a po tréningu si idem domov na dve hodinky zdriemnuť. Robil som to ako hráč a robím to aj ako tréner.

Na túto sezónu si permanentky kúpilo cez 5000 fanúšikov. Je to nie len prejav dôvery ale aj záväzok. Ste na ten tlak vedenia klubu a aj fanúšikov pripravený?

Samozrejme tá dôvera v podobe zakúpenie toľkých permanentiek je potešujúca, ale ako ste správe poznamenal aj zaväzujúci. Ale bolo tomu tak i pred rokom a práve vďaka záujmu, nadšeniu, optimizmu a povzbudzovaniu fanúšikov sme to spoločnými silami v minulej sezóne zvládli a už teraz vravím, že ich budeme znovu viac ako potrebovať.

Váš odkaz fanúšikom pred začiatkom sezóny?

Bol by som rád, keby chodili v hojnom počte, pomáhali nám tak ako nám pomáhali minulú sezónu. Hlavne, keď sa nám nebude dariť. Boli to práve naši fanúšikovia ktorí nás svojím pozitívnym, optimistickým povzbudzovaním a nadšením dohnali k bodom a ku konečnému úspechu.

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11