Logo

Správy

Bohunický s ročným trestom!

0 0

Dnešný deň bol pre nášho obrancu veľmi zlý

$article->fk_main_image->title

30. január sa navždy zapíše do pamäti nášho obrancu Lukáša Bohunického. Práve dnes sa dozvedel o ročnom treste za porušenie dopingových pravidiel. Sezóna pre Lukáša skončila. Trest mu vyprší až 23. decembra 2012, čo znamená prakticky výpadok počas vyše polovice základnej časti nasledujúcej sezóny. Do doby dištancu bolo započítané aj obdobie, v ktorom po analýze A-vzorky na základe rozhodnutia Pro-Hokeja "Bohuš" nehral. Rovnaký osud postihol aj ďalších dvoch hráčov našej ligy- Samira Salijiho a Marcela Šterbáka. 

Rozhodla o tom na svojom pondelkovom zasadnutí na základe odporúčania Antidopingovej agentúry SR (ADA SR) a konzultáciách s riadiacim orgánom najvyššej slovenskej súťaže Pro-Hokejom disciplinárna komisia Slovenského zväzu ľadového hokeja.

"Disciplinárna komisia zakázala triu hráčov štart v extralige seniorov, I. lige seniorov a II. lige seniorov a trest rozšírila aj na reprezentáciu Slovenska a všetky akcie medzinárodného charakteru. Hráči počas výkonu trestu nemôžu vykonať transfer do iného klubu a inej federácie," informoval predseda DK SZĽH Vlastimil Chvojka.

U všetkých troch hokejistov našli pri decembrovej dopingovej kontrole prítomnosť metabolitov zakázanej látky "4-metyl-2-hexananín“, ktorá ako energetický stimulant zvyšuje kapacitu svalových buniek. Jeden z pozitívne testovaných hráčov požiadal o B-analýzu vzorky. Za štandardných okolností sa navrhuje v podobných prípadoch dvojročné potrestanie. V prípade, že športovci dostatočnou formou dokážu, že sa do situácie dostali vďaka ubezpečeniam, ktoré súviseli s predajom výživy, a dokážu, že nekonali v záujme zvýšenia športového výkonu, vtedy má disciplinárna komisia právo znížiť trest maximálne o polovicu.

Podľa vyjadrenia hokejistov všetci boli uvedení do omylu výrobcom výživového doplnku, ktorý jednoznačne deklaroval čistý produkt. Hokejisti nezávisle od seba konštatovali, že užívali rovnaký výživový doplnok, ktorého deklarované zloženie bolo v úplnom súlade s antidopingovými pravidlami. Dokonca výrobca doplnku v e-mailovej komunikácii mal jednoznačne potvrdiť jeho nezávadnosť a takto uviedol užívateľov do omylu. Uvedený výrobok nie je na zozname zakázaných výrobkov a v jeho deklarovanom zložení sa nájdená látka (4-metyl-2-hexananín) neuvádza. Preto proti jeho užívaniu nezaujali negatívne stanovisko ani hráčmi oslovení lekári. Jednou z chýb, ktorej sa hokejisti dopustili, bolo, že predmetný výživový doplnok kúpili na internete a pochádzal od neznámeho producenta.

"Hráči garantovali a predniesli nám argumenty, ktoré sme zobrali do úvahy ako poľahčujúcu okolnosť. Zodpovednosti sa však nezbavili, príslušné ustanovenia Svetového antidopingového kódexu WADA stanovujú jednoznačne povinnosti a podmienky pre hráča. Predmetná látka bola na zozname zakázaných. Pri prejednávaní sme zobrali do úvahy všetky možné poľahčujúce okolnosti," uviedol V. Chvojka. Hráči sú aj počas trestu zapojení do monitorovacieho systému Antidopingovej agentúry SR.

Saliji, Bohunický a Šterbák sa proti trestu môžu do pätnástich dní odvolať na vyššiu inštanciu, ktorou je výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja.

hc slovan. sita

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11