Logo

Správy

Bohunickému hrozí ročný dištanc

0 0
$article->fk_main_image->title

Lukáš Bohunický prežíva ťažké chvíľe. Po tom, čo mal pozitívny dopingový nález musel nechcene pauzovať a namiesto zápasovej praxe absolvoval len tréningy. Treba povedať, že do rovnakého problému sa dostali aj ďalší dvaja hráči- Saliji a Šterbák. Títo traja hráči sa teraz dozvedeli výšku, ktorú im navrhla Antidopingová agentúra Slovenskej republiky. Tá navrhla SZĽH potrestať hráčov ročným dištancom! O treste sa rozhodne v najbližších dvoch týždňoch.

U všetkých troch hokejistov našli pri decembrovej dopingovej kontrole prítomnosť metabolitov zakázanej látky "4-metyl-2-hexananín“, ktorá ako energetický stimulant zvyšuje kapacitu svalových buniek. Jeden z pozitívne testovaných hráčov požiadal o B-analýzu vzorky. Zástupcovia ADA SR už prípad uzavreli a všetku dokumentáciu odovzdali SZĽH na doriešenie prípadu. "Národný športový zväz má teraz povinnosť do 15 dní od odovzdania dokumentácie zvolať disciplinárnu komisiu a rozhodnúť o potrestaní troch športovcov," uviedol pre Rádio Slovensko riaditeľ Antidopingovej agentúry SR Miroslav Motyčík.

Agentúra má v zmysle platných predpisov ako národná antidopingová autorita možnosť navrhnúť za dané pochybenia a porušenia pravidiel príslušné sankcie."Rovnako to bolo aj v tomto prípade. Na základe vstupných informácií, následného šetrenia a po zvážení všetkých parametrov navrhla agentúra SZĽH výšku potrestania zainteresovaných športovcov. Za štandardných okolností sa navrhuje dvojročné potrestanie. V prípade, že športovci dostatočnou formou dokážu, že sa do situácie dostali vďaka ubezpečeniam, ktoré súviseli s predajom výživy, a dokážu, že nekonali v záujme zvýšenia športového výkonu, vtedy má disciplinárna komisia právo znížiť trest maximálne o polovicu. My sme preto navrhli ročný dištanc. Všetko je momentálne v kompetencii útvarov SZĽH," doplnil pre Rádio SlovenskoMiroslav Motyčík.

Podľa vyjadrenia hokejistov všetci boli uvedení do omylu výrobcom výživového doplnku, ktorý jednoznačne deklaroval čistý produkt. Hokejisti nezávisle od seba konštatovali, že užívali rovnaký výživový doplnok, ktorého deklarované zloženie bolo v úplnom súlade s antidopingovými pravidlami. Dokonca výrobca doplnku v e-mailovej komunikácii mal jednoznačne potvrdiť jeho nezávadnosť a takto uviedol užívateľov do omylu. Uvedený výrobok nie je na zozname zakázaných výrobkov a v jeho deklarovanom zložení sa nájdená látka (4-metyl-2-hexananín) neuvádza. Preto proti jeho užívaniu nezaujali negatívne stanovisko ani hráčmi oslovení lekári. Jednou z chýb, ktorej sa hokejisti dopustili, bolo, že predmetný výživový doplnok kúpili na internete a pochádzal od neznámeho producenta.

hc slovan a sita

Západná konferencia

P Tím Z B
1. CSKA Moskva 38 81
2. Jokerit Helsinki 38 68
3. Lokomotiv Jaroslavľ 40 77
4. Torpedo Nižnij Novgorod 39 67
5. HC Soči 39 65
6. Dynamo Moskva 39 65
7. SKA Petrohrad 38 62
8. Dinamo Minsk 38 56
9. Medveščak Záhreb 40 56
10. HC SLOVAN Bratislava 40 55
11. Spartak Moskva 39 50
12. Viťaz Podolsk 39 46
13. Dinamo Riga 37 46
14. Severstaľ Čerepovec 38 40
Kompletné tabuľky

Individuálne štatistiky

# Hráč Z B
1. Barker Cam 36 27
2. Kaspar Lukas 38 24
3. Ticar Rok 37 19
4. Jeglic Ziga 40 18
5. Bartovic Milan 40 15
6. Nagy Ladislav 34 14
7. Stastny Andrej 31 13
8. Surovy Tomas 40 12
9. Viedensky Marek 40 12
10. Nedorost Vaclav 34 11